Ankara spalio 9 dieną pradėjo puolimą Sirijoje, siekdama atstumti ten veikiančias kurdų pajėgas toliau nuo savo sienos, taip pat įkurti pasienyje „saugiąją zoną“, kur ketina perkelti apie 3,6 mln. pabėgėlių, šiuo metu gyvenančių Turkijoje.

Pasak V. Orbano, ta zona yra „kariniu požiūriu stabilizuota... nors ir konfliktų ir kautynių kaina“. Tokie veiksmai leis Turkijoje esantiems sirams pabėgėliams „sugrįžti namo“, mano jis.

„Jeigu jei ten neišvyks, turkai atvers vartus į Europą“, – interviu Vengrijos visuomeniniam radijui sakė V. Orbanas.

„Šimtas tūkstančių paskui išvyks iš Turkijos į Graikiją, iš Graikijos į Balkanus, o iš Balkanų – arba Vengrijos, arba Kroatijos sienų link“, – pabrėžė prieš imigraciją nusistatęs premjeras.

„Vengrų pagrindinis interesas – kad to neįvyktų“, – pridūrė jis.

V. Orbanas praėjusią savaitę perspėjo, kad Vengrija pasiruošusi panaudoti jėga, kad neleistų žmonėms nelegaliai patekti į šalį, esančią ES pietiniame pakraštyje.

Vengrų lyderis taip pat pareiškė pasiūlęs Briuseliui teikti Ankarai tikslinę paramą, siekiant atstatyti šiaurės Sirijoje miestus ir „stabilizuoti rajonus“, taip pat parūpinti gyventojams ligoninių, mokyklų ir būstų.

Su Turkijos prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu glaudžius ryšius užmezgęs V. Orbanas, sulaukė Briuselio kritikos, kai Budapeštas atidėjo bendros ES deklaracijos, raginančios Turkiją nutraukti karinius veiksmus, priėmimą.

Per praėjusią savaitę Kazachstane įvykusį susitikimą R. T. Erdoganas asmeniškai padėkojo V. Orbanui už jo „paramą“. Kitas jųdviejų susitikimas turi įvykti spalio 7 dieną Budapešte.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ateinančią savaitę taip pat lankysis Vengrijoje.