„Operacija „Laisvė“ prasideda“, – tviteryje šalia nuotraukos parašė Samantha Sacramento.

Operacija „Laisvė“, taip pavadinta Gibraltaro vakcinacijos programa, šiuo metu artėja prie savo tikslo: artimiausiomis dienomis britų užjūrio teritorija taps viena iš pirmųjų vietų pasaulyje, kur kiekvienas pasiskiepyti norintis gyventojas, vyresnis nei šešiolikos metų, bus paskiepytas abiem vakcinos dozėmis.

„Misija beveik įgyvendinta, – sakė S. Sacramento. – Daug geresnis jausmas, smarkiai palengvėjo, tarytum jau tuoj tuoj sugrįšime į normalų gyvenimą.“

Daugiau nei 90 proc. iš 33 000 Gibraltaro gyventojų jau paskiepyti dviem vakcinos dozėmis. Išskyrus maždaug tris procentus asmenų, kurie atsisakė skiepytis, likusieji antrąja doze bus paskiepyti artimiausiomis dienomis. Tokia statistika žadina viltį, kad teritorija galės užversti pandemijos, nusinešusios 94 gyvybes ir infekavusios per 4 200 žmonių, puslapį.

Vakcinacijos kampanija nusidriekė ir į kaimyninę Ispaniją, kur vakcinos buvo siūlomos daugiau nei 10 000 darbuotojų, reguliariai vykstančių į Gibraltarą.

Užuominos apie pokovidinę erą jau sklando teritorijos ore, barai ir restoranai atidaryti iki antros nakties, komendanto valanda atšaukta, jau greitai bus sušvelnintos veido kaukių dėvėjimo taisyklės, reikalaujant jas dėvėti tik uždarose patalpose ir viešajame transporte. Atvejų skaičius teritorijoje sumažėjo iki penkiolikos, o ligoninėse nėra nė vieno COVID-19 paciento.

Tokį svarbų posūkį šioje pandeminėje situacijoje neseniai Jungtinės Karalystės Bendruomenių Rūmuose pasveikino britų sveikatos sekretorius Mattas Hancockas – nors daugiau nei savaitę per anksti ir nesusipažinęs su pranešimais, jog Vatikanas ir tolimoji britų užjūrio teritorija, Dangun Žengimo sala pietiniame Atlanto vandenyne, yra vienos iš pirmųjų pilnai pasiskiepijusių vietovių.

„Džiaugiuosi galėdamas pranešti rūmams, kad vakar Gibraltaras tapo pirmąja šalimi pasaulyje, užbaigusia visą suaugusių gyventojų vakcinacijos programą“, – praėjusią savaitę parlamentarams pareiškė M. Hancockas.

Pagrindinis veiksnys, lėmęs greitą vakcinacijos kampaniją Gibraltare, buvo mažytė jos populiacija, tankiai apgyvendinta mažiau nei aštuonių kvadratinių kilometrų teritorijoje, ir nuo sausio pradžios vykdomas nepertraukiamas vakcinų – daugiausia „Pfizer/BioNTech“ – tiekimas iš Jungtinės Karalystės.

Pastovus vakcinų, karališkųjų oro pajėgų pristatomų į pietinį Iberijos pusiasalio tašką, tiekimas smarkiai skiriasi nuo situacijos didžiojoje žemyno dalyje, ir tai dar labiau paaštrina šimtmečių senumo ginčą dėl teritorijos suverenumo tarp Didžiosios Britanijos ir Ispanijos.

„Manau, kad visi Gibraltaro gyventojai dabar galvoja panašiai – dėkoja Dievui, kad šiuo metu esame britų teritorija“, – sakė teritorijos vyriausiasis ministras Fabianas Picardo‘as.

Pirmosios vakcinų partijos teritoriją pasiekė vos tik virusas ėmė siautėti Gibraltare, – sakė F. Picardo‘as. – Mes netekome 84 žmonių per šešiasdešimt dienų.“ Tai buvo „beviltiškiausia ir juodžiausia žiema“, sakė jis, pridurdamas: „O dabar mes žengiame į daug vilčių žadantį pavasarį.“

Teritorija tampa parodomuoju pavyzdžiu JK pareigūnams, kurie, naudodamiesi jos duomenimis, bando atsargiai išsiaiškinti, ką reiškia pilnas paskiepijimas, kai prieiga prie vakcinų išlieka netolygi, o naujos viruso atmainos ir toliau atsiranda.

Ateinančiomis savaitėmis bus išbandytas masinių renginių atnaujinimas: daugiau nei 600 žiūrovų – 30 proc. pajėgumų – bus leista stebėti FIFA Pasaulio taurės atrankos varžybas tarp Gibraltaro ir Nyderlandų. Bus įleidžiami tie, kurie yra pasiskiepiję dviem vakcinos dozėmis arba kurie neseniai persirgę COVID-19, visi turės pristatyti neigiamą testo rezultatą, prieš patekdami vidun.

„Būsime bandomieji triušiai“, – sakė F. Picardo‘as. Teritorija taip pat tikisi apsvarstyti kelionių koridorių su Jungtine Karalyste galimybę, sakė jis.

Gibraltarui iš lėto traukiantis iš COVID sukelto žiemos miego, duomenys bus atidžiai stebimi kiekviename etape.

„Kai būsime paskiepyti, tai suteiks mums saugumo jausmą, – sakė sveikatos ministrė S. Sacramento. – Bet verdiktas dar nepaskelbtas. Mes vis dar neturime pakankamai duomenų ar įrodymų, kad suprastume, koks yra saugumo mastas.“

Gibraltare žmonių traukos taškai džiaugiasi po truputį sugrįžtančia gyvybe. Kavinę ir kepyklėlę valdantis Iainas Ballantine‘as džiaugiasi galintis atnaujinti verslą, tai jam leido padaryti kovo pabaigoje panaikinti ribojimai, rašo CNN.

„Tas trijų mėnesių karantinas sukėlė nemažai streso, bet dabar, manau, čia žmonės saugesni nei bet kur kitur. Gyvenimas pradeda grįžti į įprastas vėžes“, – džiaugiasi verslininkas.

Gibraltaro viešojo maitinimo įstaigų asociacijai priklausantis I. Ballantine‘as, pats ilgai sirgęs COVID, negaili gerų žodžių vietos valdžiai už vakcinavimo kampaniją ir džiaugiasi, kad žmonės nebebijo valgyti ne namuose.

„Man pasisekė, kad niekas iš mano darbuotojų nesusirgo, jie paskiepyti, o tai dar vienas padrąsinimas klientams pas mus sugrįžti“, – teigia I. Ballantine‘as.

Taip pat leista atverti sieną su Ispanija – tai išties džiugus pokytis tiems, kurie antrojo karantino metu jautėsi savotiškai įkalinti ir negalėjo niekur išvykti iš 6,8 kvadratinių kilometrų teritorijos.

Nekilnojamojo turto agentė Sarah Azopardi, gerdama kavą su bičiuliais, džiaugiasi strategija, leidusia Gibraltarui anksčiau nei kitur atsisakyti ribojimų.

„Manau, kad mums iš tiesų labai pasisekė, nes pralenkėme laiką. Dabar, kai jau galima išvykti į Ispaniją ir daryti dalykus, kuriuos dar neseniai draudė, jaučiuosi žymiai geriau. Gibraltaras labai mažas, čia lengva pasijusti tarsi patekus į spąstus“, – teigia moteris.

Yra vilties, kad tai tik pradžia. Tie, kurie jau gavo abi vakcinos dozes, gavo skiepų pasą – dokumentą, kuris, kaip tikimasi, vėliau leis keliauti ir toliau.

Gibraltaras pirmąjį karantiną įvedė 2020 metų kovo 22 dieną, birželį prasidėjo trečioji atsidarymo fazė.

Per tą laiką vietos valdžia sudarė sąlygas nemokamai tirtis dėl COVID-19. Tai be išankstinės registracijos galėjo daryti visi vyresni nei šešiolikos ir galiojančią medicinos kortelę turintys Gibraltaro gyventojai. Buvo sukurta kontaktų sekimo programėlė „Beat Covid Gibraltar“.

Panašu, kad Gibraltaro strategija atsipirko – šiuo metu čia serga tik dešimt žmonių, o ligoninėje nėra nė vieno koronaviruso paciento.

Bet koks greitas grįžimas į ikikovidinį gyvenimą bus neatsiejamas nuo psichologinio pėdsako, likusio nugyvenus metus vengiant fizinių kontaktų, pridūrė ji.

„Čia Gibraltare mūsų tokia kultūra: esame labai atviri, labai draugiški, sveikinamės apsikabindami ar pasibučiuodami. Bet dabar aš to pasigendu, – sakė ji. – Socialiniu požiūriu greičiausiai tapome šiek tiek atsargesni.“

Gibraltaro valdžia praeitą savaitę sakė švelninanti apsauginių veidų kaukių dėvėjimo reikalavimus, nes dauguma šios britų teritorijos gyventojų jau paskiepyti nuo koronaviruso, o ir sergamumo rodikliai labai maži, skelbia „Reuters“.

Sekmadienio duomenimis, Gibraltare tuo metu koronavirusu sirgo vos dešimt žmonių, sakė valdžios atstovai. Iš viso britų teritorijoje, kur gyvena 33 tūkst. 700 žmonių, nuo koronaviruso mirė 94 žmonės.

„Labai smagu grįžti į normalų gyvenimą... matyti gyvenimu besimėgaujančius žmones, tikiuosi, viskas vyksta saugiai, ir skaičiai nešaus į viršų“, – sako 45 metų vietos gyventojas Peteris Maundas.

Apsauginės veido kaukės nebeprivalomos pagrindinėje Gibraltaro gatvėje ir šalia jos, nors viešajame transporte ir parduotuvėse teks jas ir toliau dėvėti.

Su žmona Catherina pasivaikščioti be kaukių išėjęs Paulas Anthony džiaugiasi Gibraltaro pasiektu progresu vakcinavimo srityje – skiepą jau gavo dauguma gyventojų.

„Per sienas grįžta darbininkai, o tai labai gerai. Reikia judėti į priekį. Galime būti puikus pavyzdys visam pasauliui“, – džiaugiasi vyras.

Bet tikrai ne visi sekmadienį paliko kaukes namuose, viena iš tokių – turistė iš Ispanijos, 27 metų Desire Gimenez.

„Tiesa ta, kad nesijaučiu visiškai saugi. Be kaukių nejauku, per daug įpratome. Nors jie ir visi paskiepyti, aš ir toliau būsiu su kauke“, – teigia jauna moteris.

Delfi primena, kad šią savaitę ir Didžiojoje Britanijoje žengtas žingsnis link išėjimo iš karantino, tačiau su nerimu stebimas naujas koronaviruso atvejų skaičiaus augimas kaimyninėse Europos šalyse.


Skiepijimo apimtims Jungtinėje Karalystėje viršijant apimtis Europos Sąjungos šalyse, Britanijos ministras pirmininkas Borisas Johnsonas sušvelnino beveik tris mėnesius galiojusi nurodymą „likti namuose“.

Nuo pirmadienio Anglijoje rekomenduojama likti savo rajone.

Žmonėms leidžiama lauke susitikti grupėmis iki šešių žmonių, taip pat lauke užsiimti sportu – žaisti krepšinį, tenisą ar golfą. Kitos sudėtinės Jungtinės Karalystės teritorijos – Škotija, Velsas ir Šiaurės Airija – imas panašių priemonių. Velse tūkstančiai žmonių šeštadienį užplūdo paplūdimius ir kitas gamtos vietas po to, kai valdžia panaikino nuo gruodžio galiojusius keliavimo apribojimus.

Nacionalinės sveikatos priežiūros tarnybos (NHS) Anglijoje vadovas Stephenas Powisas paragino gyventojus ir toliau laikytis taisyklių bei riboti kontaktą su kitais, pareikšdamas, kad karantino švelninimas „nereiškia, kad viskas jau padaryta“.


„Pasiekėme milžiniškos pažangos, kurią turime išlaikyti ir neiššvaistyti to, ką jau padarėme“, – laikraštyje „The Sunday Telegraph“ paskelbtame straipsnyje rašė jis.

Britanijoje vis dar neveikia nebūtiniausiomis prekėmis prekiaujančios parduotuvės, taip pat aludės, restoranai, sporto salės, kino teatrai, teatrai, muziejai ir sporto stadionai.

Milijonai darbuotojų vis dar yra prastovose, o valstybė jiems moka dalį atlyginimo. Mirtingumas nuo COVID-19 Junginėje Karalystėje yra didžiausias Europoje: šalyje koronavirusas jau pasiglemžė daugiau nei 126 tūkst. žmonių.

Daugelyje žemyninės Europos šalių fiksuojant naujų koronaviruso atvejų skaičiaus augimą, Britanijoje daug vilčių dedama į sparčiai vykdoma masinio skiepijimo programą, kuris, kaip tikimasi, turėtų padėti panaikinti karantiną. Iki šiol šalyje pirmąją vakcinos doze jau paskiepyta beveik 30 mln. žmonių, arba 56 proc. visų suaugusiųjų. JK valdžiai tikisi iki liepos pirmąja vakcinos doze paskiepyti visus vyresnius nei 18 metų asmenis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (551)