Agentūros „surinktų mėginių analizė ... yra susijusi su incidentu, įvykusiu šių metų kovo 30-ąją Sirijos šiaurinėje dalyje“, OPCW vadovas Ahmetas Uzumcu (Achmetas Iziumdžiu) sakė naujienų agentūrai AFP.

„Rezultatai įrodo buvus zarino“, – pridūrė jis.

Anksčiau manyta, kad balandžio 4-ąją įvykdyta ataka Chan Šeichūne buvo pirmasis zarino panaudojimo atvejis nuo šimtus žmonių gyvybių nusinešusių atakų, 2013 metų rugpjūtį surengtų Damaske ir jo apylinkėse.

Tačiau A.Uzumcu nurodė, kad kovo 30-ąją zarinas buvo panaudotas prieš opozicijos pajėgų kontroliuotą Lataminos kaimą, esantį maždaug už 25 km į pietus nuo Chan Šeichūno.

„Šiuo metu žinome nedaug. Pranešta apie 50 nukentėjusių žmonių. Apie žuvusius pranešimų nebuvo“, – sakė jis.

OPCW vadovas nurodė, kad agentūros tyrėjų grupė surinko grunto mėginių, drabužių ir metalinių detalių.

„Ši medžiaga buvo išsiųsta į mūsų laboratorijas, o prieš kelias dienas gavome rezultatus“, – pažymėjo A.Uzumcu.

„Kelia nerimą, kad zarinas buvo naudojamas arba padarė poveikį dar prieš balandžio 4-osios incidentą“, – sakė jis.

Neraminanti nauja informacija

Jungtinių Tautų Saugumo Taryba surengė Niujorke uždarą posėdį, kad aptartų cheminių ginklų panaudojimo atvejus Sirijoje ir tyrimą, vykdomą JIM – bendros OPCW ir JT komisijos, turinčios nustatyti tokių atakų vykdytojus.

Prancūzijos ambasadorius prie JT Francois Delattre'as (Fransua Delatras) sakė, kad Taryba laukia daugiau informacijos apie ataką Lataminoje ir pridūrė, kad jau gauti duomenys yra „mažų mažiausiai smarkiai neraminantys“.

Prancūzija ir Didžioji Britanija nurodė, kad JIM, turinčiai vėliau šį mėnesį pateikti ataskaitą apie ataką Chan Šeichūne, turi būti leista dirbti dar metus, nors prognozuojama, kad Rusija gali mėginti šią komisiją uždaryti.

Praėjus dviem dienoms po atakos Chan Šeichūne Jungtinės Valstijos paleido 59 sparnuotąsias raketas „Tomahawk“ į Sirijos oro pajėgų bazę, iš kurios, pasak Vašingtono, kilo cheminius užtaisus gabenę lėktuvai.

Chan Šeichūne, esančiame režimo priešininkų kontroliuojamoje Idlibo provincijoje, per cheminę ataką žuvo mažiausiai 87 žmonės, tarp jų – 30 vaikų.

A.Uzumcu pabrėžė, kad faktų siekianti surinkti OPCW misija tikriausiai negalės apsilankyti vietovėje, kur tęsiasi kautynės tarp Sirijos vyriausybės pajėgų ir ginkluotų opozicijos grupių.

Šios komandos nariai „deda visas pastangas susisiekti su nukentėjusiais“, sakė jis.

Damaskas kaltę neigia

Sirijos vyriausybė paneigė esanti kaip nors susijusi su ataka Chan Šeichūne ir tvirtina nebeturinti jokių cheminių ginklų nuo 2013 metų, kai buvo susidarytas susitarimas su galingosiomis šalimis dėl Damasko cheminio arsenalo perdavimo.

OPCW anksčiau šiais metais paskelbė ataskaitą, patvirtinančią, kad per ataką Chan Šeichūne buvo panaudotas zarinas, bet neįvardijo kaltininkų.

JT karo nusikaltimų tyrėjai praeitą mėnesį pareiškė turį įrodymų, kad už šias atakas atsakingos Sirijos pajėgos. Tai buvo pirmasis JT pareiškimas, oficialiai kaltinantis Sirijos prezidento Basharo al Assado režimą.

Damaskas griežtai atmetė šiuos kaltinimus ir pareiškė: „Sirija nenaudojo ir nenaudos nuodingų dujų prieš savo žmones, nes jų neturi.“

OPCW tiria iš viso apie 45 numanomas atakas Sirijoje, įvykdytas nuo 2016 metų vidurio, sakoma balandį šios organizacijos paskelbtame pranešime.

JIM jau nustatė, kad Sirijos vyriausybė atsakinga už chloro dujų panaudojimą prieš tris kaimus per 2014 ir 2015 metais įvykdytas atakas. Be to, 2015 metais garstyčių dujas naudojo grupuotės „Islamo valstybė“ (IS) džihadistai.

A.Uzumcu sakė AFP, kad JIM pajėgi nustatyti atsakinguosius už ataką Chan Šeichūne ir kad „jie neabejotinai turėtų būti patraukti atsakomybėn, teisiami ir nubausti“.

„Tai vienintelis būdas užtikrinti griežtas tarptautines normas prieš cheminių ginklų naudojimą“, – pabrėžė OPCW vadovas.