Cheminio ginklo uždraudimo organizacijos (OPCW) galutinėje ataskaitoje apie tą incidentą sakoma, kad esama „rimto pagrindo, jog 2018-ųjų balandžio 7-ąją kaip ginklas buvo panaudotas nuodingas chemikalas. To nuodingo chemikalo sudėtyje buvo chloro“.

Ilgai laukta ataskaita patvirtino liepą paskelbtas tarpines išvadas apie tą ataką. Medikų teigimu, ji pareikalavo apie 40 gyvybių

Ataskaitoje niekam nepriskiriama kaltė už tą ataką, nes tuo metu, kai įvyko incidentas, tai dar nebuvo OPCW kompetencija.

OPCW faktų nustatymo komanda buvo įleista į Dumą praėjus kelioms savaitėms po atakos.

Komanda ekshumavo žuvusiųjų palaikus, paėmė daugiau kaip 100 aplinkos mėginių, kurie buvo išanalizuoti keliose laboratorijose.

Hagoje įsikūrusi OPCW taip pat nurodė, kad faktų nustatymo komanda apklausė incidento liudininkus bei atliko kitokių tyrimų.

Rusija, remianti Sirijos prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) režimą, netrukus atmetė OPCW ataskaitą ir pareiškė, kad ataką „surežisavo“ Sirijoje dirbantys savanoriai gelbėtojai, vadinami „baltaisiais šalmais“.

„Nepaisant visų įrodymų, kuriuos pateikė Rusija, Sirija ir net britų žurnalistai, kad Dumos incidentas yra ne kas kita kaip „baltųjų šalmų“ surežisuota provokacija, OPCW Techninis sekretoriatas šiandienos ataskaitoje skelbia, kad Dumoje kaip cheminis ginklas buvo panaudotas chloras“, – socialiniame tinkle „Twitter“ pareiškė Rusijos ambasada Hagoje.