Organizacija pranešė padariusi „išvadą, kad yra tvirtas pagrindas manyti, jog zariną kaip cheminį ginklą Latamnoje 2017 metais... ir chlorą... panaudoję buvo asmenys, priklausantys Sirijos arabų oro pajėgoms“.

Ataskaitą paskelbė Hagoje įsikūrusiai priežiūros institucijai pavaldi Identifikavimo ir tyrimų grupė (IIT), kuriai pavesta įvardinti cheminių atakų devynerius metus pilietinio karo siaubiamoje Sirijoje kaltininkus.

„Tokio strateginio pobūdžio išpuoliai galėjo būti įvykdyti tik aukščiausios Sirijos Arabų Respublikos kariuomenės vadovybės įsakymais“, – OPCW pareiškime cituojamas IIT koordinatorius Santiago Onate-Laborde.

„Net jei įgaliojimai gali būti perleisti, atsakomybė – negali. Galiausiai IIT negalėjo nustatyti jokio kito įtikinamo paaiškinimo“, – pažymėjo jis.

Ataskaitoje teigiama, kad išpuolius įvykdė du naikintuvai SU-22, 2017 metų kovo 24 ir 30 dienomis numetę dvi bombas su zarinu, taip pat Sirijos karinis sraigtasparnis, kuris tų metų kovo 25-ąją esą numetė balioną su chloru ant ligoninės Latamnos miestelyje.

Prieš beveik dvejus metus OPCW patvirtino, kad zarinas ir chloras buvo panaudotas per dvi atakas Latamnoje, tačiau tuomet neįvardijo atsakingų asmenų.

Dar viena aukų pareikalavusi ataka panaudojant zariną buvo įvykdyta keliomis dienomis vėliau, balandžio 4-ąją, netoliese esančiame Chan Šeichūno mieste. Tąsyk žuvo daugiau nei 80 žmonių.

Vis tik naujoje ataskaitoje neįvardijami įtariamos atakos panaudojant chlorą, įvykdytos užpernai Sirijos Dumos mieste ir nusinešusios mažiausiai 40 gyvybių, kaltininkai. Tyrimas dėl to incidento tapo nesantaikos obuoliu tarp Damasko ir jį remiančios Maskvos bei Vakarų valstybių.

OPCW valstybės narės 2018 metais reaguodamos į atitinkamą Jungtinių Tautų rezoliuciją nubalsavo už siūlymą suteikti priežiūros institucijai naują įgaliojimą – teisę įvardyti cheminius ginklus naudojančius asmenis ar subjektus. Anksčiau OPCW tegalėjo patvirtinti kokio nors cheminio ginklo panaudojimo faktą.

Sirijos vyriausybė neigia, kad jos pajėgos įvykdė cheminių atakų, teigdama, kad šių ginklų atsargas sunaikino pagal 2013 metais pasirašytą susitarimą. Jį sudaryti paskatino 2013 metais įvykdytas įtariamas zarino panaudojimas, pražudęs daugiau nei 1 400 žmonių Damasko priemiestyje Gutoje.