Moters, kuri šaukė ją asfaltu į autobusą tempusiems OMON pareigūnams: „Esu nėščia!“, vardas Veronika. Ji papasakojo tut.by, kaip viskas įvyko.

Socialiniuose tinkluose paskelbtame vaizdo įraše matyti, kaip vienas iš OMON pareigūnų sugriebia merginą ir pradeda tempti ją gatve. Ji šaukia, kad yra nėščia (vaizdo įraše tai irgi puikiai girdėti; Veronika yra nėščia jau 31 savaitę), ir priešinasi.


Į pagalbą jėgos struktūrų pareigūnui atskuba dar keli OMON nariai, įskaitant moterį, ir visi kartu tempia nėščiąją į kaliniams gabenti skirtą autobusą. Veronika toliau priešinasi.

Veronika dabar jau namuose. Ji pasakojo tut.by, kad išėjo į gatvę „taikiai apginti savo balsą“, ir dabar nerimauja, jog jos šeimos nariams gali kilti nemalonumų. Veronika turi ir vyresnį vaiką. Tuo metu, kai tėvai išėjo į miestą, mažylė buvo pas giminaičius.

„Žinote, dabar tokia situacija... Mano manymu, šalyje vykstantys įvykiai yra labai nutolę nuo normalios teisinės valstybės... Neaišku, kokie gali būti padariniai. Tiesa, aš nieko neteisėto ir blogo nepadariau, tik taikiai ir saugiai ėjau šaligatviu su kitais žmonėmis. Tokiu būdu gyniau savo balsą, kurį atidaviau rinkimuose. Nešaukiau, niekam grasinamai nemosavau. Galų gale Konstitucija man suteikia teisę dalyvauti taikiuose susibūrimuose“, – sakė Veronika.

Sekmadienį Gardine į taikią protesto akciją susirinko maždaug 500 dalyvių. Jėgos struktūrų pareigūnai užblokavo pėsčiųjų gatvę Sovetskaja, ir žmonės patraukė Bolšaja Troickaja gatve, o paskui pasiekė sankryžą su Vilenskaja – ten ir prasidėjo sulaikymai. Tuo metu Veronika su vyru stovėjo ant šaligatvio.

Kai pasirodė jėgos struktūrų atstovai, mergina išbėgo į važiuojamąją gatvės dalį, kur ją sugriebė OMON pareigūnas.

„Labai bijojau dėl savo vyro, sakiau jam, kad bėgtų tolyn, nes dėl savęs kažkodėl nebijojau, o vyrai buvo sulaikomi pakankamai šiurkščiai. Jis kažkurią akimirką spėjo pasišalinti, ir jo nesulaikė“, – pasakojo ji.

Veroniką įgrūdo į kaliniams gabenti skirtą autobusą. Toje dalyje, kur ją pasodino, tuo metu buvo dar trys moterys. Merginos teigimu, jos pradėjo daužyti į autobuso šoną ir šaukti, kad čia yra nėščioji ir kad jai trūksta oro. Tada Veroniką pasodino kitoje vietoje, kur ji buvo viena.

„Nuvažiavome visai nedaug, gal 50 metrų. Prie manęs priėjo OMON pareigūnas ir paklausė, ar autobuse yra mano daiktų. Norėjau pasiimti vėliavą, tačiau jos neatidavė. Milicininkas pareiškė, jog galiu lipti lauk. Išlipau, po kurio laiko radau vyrą. Dabar esu namuose“, – teigė moteris.

Veronika prisipažino „anksčiau nė karto nemačiusi, kaip sulaikomi žmonės, ir šis vaizdas ją šokiravo“. Dabar ji jaučiasi normaliai.

Dešimtys tūkstančių žmonių išėjo į Minsko gatves

Baltarusijos sostinėje Minske sekmadienį dešimtys tūkstančių piliečių išėjo į gatves palaikyti šalies opozicijos, nepaisant valdžios dislokuotų didelių policijos pajėgų.

Šeštadienį pareigūnai sulaikė šimtus demonstrančių moterų eitynėse prieš autoritarinį prezidentą Aliaksandrą Lukašenką.

Baltai raudonas vėliavas laikantys žmonės sekmadienį susirinko į vadinamąsias teisingumo eitynes, vykstančias centriniame miesto prospekte ir pajudėjo link itin saugomų Nepriklausomybės rūmų, kurie yra A. Lukašenkos rezidencija.

Protestuotojai taip pat laikė plakatus su užrašais „Bailiai muša moteris“ ir „Išeik!“.

Prieš prasidedant protestams policija ir vidaus saugumo pajėgos miesto centre dislokavo karinius sunkvežimius ir šarvuočius bei ištiesė spygliuotą vielą.

Tuo tarpu kaukėti riaušių policijos pareigūnai sulaikė keliasdešimt protestuotojų, o žmonės nuo jų slėpėsi prekybos centruose ir greito maisto restoranuose, kad išvengtų sulaikymo.

Žmogaus teisių aktyvistų grupė „Pavasaris 96“ teigė, kad Minske sekmadienį sulaikyta mažiausiai 16 žmonių, o kituose šalies miestuose – dar aštuoni.

Sekmadienio protesto metu valdžia nurodė apriboti mobilųjį internetą bei uždaryti miesto centre esančias metro stotis.

Šeštadienio moterų protestų metu Baltarusijos policija sulaikė iš viso 430 žmonių, teigė Vidaus reikalų ministerijos (VRM) atstovė Olga Čemodanova.