Seilių mėginiai buvo paimti šeštadienį Rygos oro uoste.

Per pirminį tyrimą ėminiuose nerasta šiuo metu vyraujančios delta atmainos pėdsakų, todėl buvo atlikta papildoma analizė, leidusi patvirtinti omikron variantą.

Apie rezultatus informuotas Užkrečiamųjų ligų prevencijos ir kontrolės centras (SPKC).

Pasak tyrimus atliekančios įmonės „E. Gulbja Laboratorija“, mėginiai bus toliau analizuojami pagal SPKC ir Nacionalinės referentinės mikrobiologijos laboratorijos algoritmą.

Sekmadienį pranešta, kad du užsikrėtimo COVID-19 ligą sukeliančio viruso SARS-CoV-2 įtariamos naujosios omikron padermės atvejai nustatyti Latvijoje.

Estijos sveikatos departamentas sekmadienio pavakarę pranešė, jog vienas šių atveju – į Estiją iš Dubajaus gruodžio 2-ąją atvykęs asmuo, o antrasis – iš Pietų Afrikos gruodžio 1 dieną atskridęs su persėdimu Frankfurto oro uoste. Abiejų šių asmenų teigiami COVID-19 testai nustatyti penktadienį, abu jie izoliavosi namuose.

Pranešime pažymima, kad abiem atvejais nustatyta omikron padermei būdinga s-geno mutacija, tačiau, siekiant tikslesnių duomenų, atliekami išsamesni tyrimai, o jų rezultatai bus paskelbti pirmadienį.

Be to pranešama, jog abu šie asmenys yra paskiepyti nuo COVID-19, nustatinėjami jų galimi artimi kontaktai atvykus į Estiją.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) sekmadienį pakartojo, jog kol kas pernelyg anksti daryti išvadas, kad naujoji COVID-19 ligą sukeliančio viruso SARS-CoV-2 omikron padermė yra pavojingesnė už dabar dominuojančią delta atmainą.

PSO ekspertė Maria van Kerkhove JAV televizijos CBS eteryje pareiškė, jog pirminiai surinkti duomenys rodo, kad užsikrėtusieji koronaviruso omikron paderme suserga lengvesne COVID-19 forma, tačiau pabrėžė, jog tikrai per anksti daryti galutines išvadas.

„Mūsų duomenų apie omikron padermės sukeltos ligos sunkumą gausėja kasdien. (...) Pirminiai duomenys rodo, kad omikron paderme užsikrėtę žmonės paprastai suserga lengvesne COVID-19 forma, bet kol kas tai tvirtinti yra tikrai pernelyg anksti“, – sakė ji.

PSO ekspertė paaiškino, išvadų reikia dar palaukti dėl to, viso ciklo – nuo ​​užsikrėtimo iki visiško pasveikimo – tyrimų procesas užtrunka.

„Gali praeiti kelios savaitės, kol iš tikrųjų suprasime, kiek iš šių asmenų [užsikrėtusių omikron paderme] suserga sunkia COVID-19 forma“, – pridūrė ji.

Iki šiol SARS-CoV-2 omikron padermė užfiksuota daugiau kaip 40 valstybių.