Įstatymas, atšaukiantis 40 metų Nyderlanduose galiojusią liberalią lengvųjų narkotikų prekybos politiką, yra nukreiptas prieš daugelį užsieniečių, kurie į šalį atvyksta tik kaip į kvaišalų rojų. Juo taip pat siekiama pažaboti nusikalstamumą, susijusį su prekyba narkotikais.

Teisės aktas, kuris trijose pietinėse provincijose įsigalios nuo gegužės 1 dienos, numato, kad kavos namai kanapes galės pardavinėti tik registruotiems nariams.

Užsirašyti nuolatiniais klientais galės tik vietos gyventojai - olandai ir Nyderlanduose gyvenantys užsieniečiai, o vieni kavos namai negalės turėti daugiau nei 2 tūkst. narių. Kai kurie vartotojai reikalavimą registruotis laiko kišimusi į jų privatų gyvenimą.

14 kavos namų savininkų ir kelios lobistų organizacijos apskundė šį įstatymą teismui, argumentuodami, kad negalima diskriminuoti vietos gyventojų ir atvykėlių.

Vienų kavos namų savininkai pareiškė pateiksiantys apeliaciją dėl teismo nutarties.

Šią savaitę žlugusi Olandijos vyriausybė taip pat planavo nuo 2014 metų uždrausti veikti kavos namams arčiau nei už 350 metrų nuo mokyklų.

Vyriausybė spalį paskelbė apie planus uždrausti ypač daug veikliųjų medžiagų turinčias kanapes, žinomas kaip "skunsas", priskiriant jas prie stipriųjų narkotikų, kaip ir heroinas arba kokainas.