Sukurti vakciną nuo naujojo koronaviruso yra būtina, norint pasauliui sugrįžti į įprastą gyvenimo ritmą, apsaugoti pažeidžiamus žmones ir padėti gyventojams įgyti imunitetą, skelbia independent.co.uk.

Panašu, kad Oksfordo universiteto darbuotojų kūrinys, vienas labiausiai tikėtinų veiksmingos vakcinos variantų, pradinių bandymų metu davė „daug žadančių“ rezultatų. Nors pirmojo bandymų etapo metu nebuvo įrodyta, kad vakcina yra 100 proc. veiksminga, tyrėjai išsiaiškino, jog ji sukėlė bandymuose dalyvavusių žmonių imuninės sistemos atsaką, nurodė „The Daily Telegraph“.

Pranešama, kad kraujo mėginiuose buvo aptikta tiek antikūnų, tiek T ląstelių, reikalingų organizmui kovoti su virusu, pridūrė laikraštis. Jau atliekami potencialios vakcinos didelio masto trečiojo etapo bandymai su žmonėmis, siekiant įvertinti, ar ji apsaugo nuo COVID-19, tačiau jos kūrėjai dar turi oficialiai paskelbti pirmojo bandymų etapo rezultatus, patvirtinančius, kad vakcina yra saugi.

„Tikimės, jog šis darbas, kuris yra baigiamas ruošti ir redaguoti, bus publikuotas pirmadienį, liepos 20 d.“, – sakė „The Lancet“ atstovė spaudai.

Visame pasaulyje kuriama ir bandoma daugiau nei 100 potencialių vakcinų, stengiantis sustabdyti COVID-19 pandemiją, nusinešusią tūkstančius gyvybių ir susilpninusią pasaulio ekonomiką.