47 metų kuveitietis Sulaimanas Abu Ghaithas, laikomas vienu iš pagrindinių "al Qaeda" propagandistų, kaltinamas "rezgęs sąmokslą, sudaręs sąjungą ir susitaręs žudyti Jungtinių Valstijų piliečius", sakoma Teisingumo departamento paskelbtame kaltinamajame akte.

Generalinis prokuroras Ericas Holderis sakė, jog šis areštas rodo, kad Jungtinės Valstijos niekada nesiliaus persekiojusios kovotojų, kurie 2001 metų rugsėjo 11-ąją surengė teroro išpuolius Niujorke ir Vašingtone, per kuriuos žuvo beveik 3 tūkst. žmonių.

"Joks atstumas arba laikas nesusilpnins mūsų ryžto perduoti į teisingumo rankas Amerikos priešus, - pareiškė E.Holderis. - Smurtaujantiems ekstremistams, kurie grasina Amerikos žmonėms ir siekia sukelti pavojų mūsų gyvenimo būdui, šis areštas siunčia akivaizdžią žinią."

"Pasaulyje nėra kampelio, kur galėtumėte išvengti teisingumo, nes mes padarysime viską, ką galime, kad patrauktume jus atsakomybėn kuo griežčiausiai pagal įstatymus", - pridūrė jis.

Jo areštas buvo neįprastas, nes prezidento Baracko Obamos administracija sutelkusi dėmesį į "al Qaeda" veikėjų žudymą naudojant bepiločius lėktuvus - daugiausiai Pakistano genčių regionuose.

Vienas Turkijos dienraštis anksčiau pranešė, kad S.Abu Ghaithas praeitą mėnesį buvo suimtas viename prabangiame Ankaros viešbutyje, o vėliau deportuotas į Jordaniją, kur jį sučiupo JAV agentai.

Tačiau JAV Federalinio tyrimų biuro (FTB), Baltųjų rūmų ir Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) pareigūnai atsisakė komentuoti, kaip O.Bin Ladeno žentas atsidūrė už grotų Amerikoje.

Respublikonai įstatymų leidėjai iškart pasmerkė B.Obamos administraciją, kad ji nepasiuntė įtariamojo į kalėjimą Gvantanamo įlankos karinėje bazėje Kuboje, kur jis galėtų būti laikomas neribotą laiką ir teisiamas specialaus karinio tribunolo.

"Kai surandame tokį žmogų, itin artimą Bin Ladenui ir aukštajai "al Qaeda" vadovybei, mano nuomone, mažiausiai pasaulyje norėtume perduoti jį civiliniam teismui", - sakė respublikonas senatorius Lindsey Grahamas.

"Tas žmogus turėtų būti Gvantanamo įlankoje", - pridūrė jis.

Šiai nuomonei pritarė Atstovų Rūmų žvalgybos komiteto pirmininkas Mike'as Rogersas.

"Al Qaeda" lyderiai, sučiupti mūšio lauke, neturėtų būti gabenami teisti į Jungtines Valstijas. Turėtume laikyti juos priešo kombatantais, priešais - JAV teismų sistema nėra tinkamas kelias", - sakė jis.

Savo vardų nepanorę viešinti pareigūnai sakė naujienų agentūrai AFP, kad FTB atliko pagrindinį vaidmenį, sučiumpant S.Abu Ghaithą per tarpžinybinės institucijos - Svarbių kalinių tardymo grupės - operaciją.

Baltieji rūmai šią grupę įkūrė B.Obamai uždarius ankstesnio prezidento George'o W.Busho administracijos patvirtintą prieštaringai vertinamą CŽV programą, pagal kurią įtariamieji buvo laikomi slaptuose kalėjimuose.

JAV kaltina S.Abu Ghaithą teikus pagalbą O.bin Ladenui, kuris buvo nukautas 2011 metais per Amerikos specialiųjų pajėgų reidą Pakistane, ir po rugsėjo 11-osios atakų viešai raginus dėtis prie "al Qaeda" karo prieš Jungtines Valstijas.

S.Abu Ghaithas "užėmė svarbų postą "al Qaeda" viduje, panašų į konsiljerės mafijos šeimoje arba propagandos ministro totalitariniame režime, - sakė FTB Niujorko operatyvinio skyriaus direktoriaus pavaduotojas George'as Venizelosas. - Jis naudojosi savo padėtimi, kad įtikintų kitus prisiekti ištikimybę "al Qaeda" žudikiškiems tikslams. Jis naudojosi savo padėtimi, kad grasintų Jungtinėms Valstijoms ir kurstytų jų priešus."

Kaltinamajame akte nurodoma, kad S.Abu Ghaithas grasino amerikiečiams, perspėdamas, kad "renkasi didelė armija" ir "kad audros nesiliaus, ypač lėktuvų audra", turėdamas omenyje rugsėjo 11-osios išpuolius, per kuriuos teroristų užgrobti keleiviniai lėktuvai rėžėsi į Pasaulio prekybos centro dangoraižius ir Pentagono pastatą.

Tame dokumente taip pat nurodoma, jog S.Abu Ghaithas buvo "sėkmingai slapta pervežtas iš Afganistano į Iraną" 2002 metais.

JAV pareigūnai žinojo, kad S.Abu Ghaithas buvo vienas iš kelių "al Qaeda" kovotojų, atsidūrusių Irane po rugsėjo 11-osios atakų, tačiau nebuvo aišku, koks jų statusas toje šalyje, taip pat ar Irano pareigūnai laiko juos namų arešte.

Kuveitas atėmė savo pilietybę iš S.Abu Ghaitho, praėjus mėnesiui po rugsėjo 11-osios išpuolių, reaguodamas į išplatintus vaizdo įrašus, kuriuose jis grasino, kad Jungtinėse Valstijose ir jų sąjungininkėse žmonės bus toliau žudomi.

S.Abu Ghaithas pirmiausiai išgarsėjo per trumpą Irako okupaciją Kuveite 1990-1991 metais, ragindamas rengti atakas prieš tuomečio Irako diktatoriaus Saddamo Husseino režimą. Vėliau jam buvo uždrausta pamokslauti Kuveite, kai jo kritika atsigręžė prieš Kuveito vyriausybę ir kitas arabų šalis.