Po George'o Floydo mirties gegužės 25 d. Mineapolyje kilus neramumų visoje šalyje, prezidento Donaldo Trumpo pirmtakas pirmame šio incidento vaizdo komentare paragino valstijų ir vietos valdžios institucijas persvarstyti savo politiką dėl jėgos naudojimo.

B. Obama komentarus adresavo jauniems juodaodžiams vyrams ir moterims, kurie, jo teigimu, dažnai matydavo arba patirdavo per daug smurto.

„Per dažnai dalis šio smurto kyla iš žmonių, kurie turėtų jums tarnauti ir jus ginti“, – aktyvistams skirtoje internetinėje transliacijoje sakė B. Obama.

„Noriu, kad žinotumėte, jog esate svarbūs. Noriu, kad žinotumėte, jog jūsų gyvenimai ir svajonės yra svarbios“, – kalbėjo jis.

Eksprezidentas taip pat sakė, kad per kelias pastarąsias kelias savaites amerikiečiai matė „šalyje tokių įsimintinų pokyčių ir įvykių, kurie savo mastu prilygsta [svarbiausiems įvykiams], kuriuos esu matęs per savo gyvenimą“.

58 metų B. Obama, išliekantis populiarus tarp demokratų, priminė 7-jame dešimtmetyje vykusį pilietinių teisių judėjimą ir teigė, kad dabar protestuoja „daug reprezentatyvesnis Amerikos pjūvis“, nei lyginant su padėtimi prieš pusę šimtmečio.

„Keičiasi mąstysena – labiau pripažįstama, kad galime padaryti geriau“, – teigė B. Obama.

Pasak jo, jauni žmonės yra ypač suaktyvėję, o jų motyvacija galėtų įkvėpti platesniems pokyčiams.

„Labai svarbu pasinaudoti šia visuomenės, šalies sukurta varomąja jėga ir pasakyti: „išnaudokime tai“, kad pagaliau padarytume poveikį“, – sakė B. Obama.

Jis taip pat kreipėsi į vietos valdžios vadovus visoje šalyje: „Raginu kiekvieną šios šalies merą peržiūrėti politiką dėl jėgos naudojimo kartu su bendruomenės nariais ir įsipareigoti pranešti apie planuojamas reformas“.

B.Obama tiesiogiai nekomentavo, kaip D. Trumpas valdo neramumus, įskaitant ir prieštaringai vertinamą prezidento reikalavimą, kad valdžia „dominuotų“ prieš protestuotojus.

Tačiau pranešama, kad B.Obama pasipiktino, jog pirmadienį šalia Baltųjų rūmų prieš protestuotojus buvo panaudotos cheminės priemonės minioms vaikyti, kad D. Trumpas galėtų nueiti iki netoliese esančios bažnyčios ir nusifotografuotų laikydamas Bibliją.