Tai jis pareiškė vasario 28 dienos vakarą, kreipdamasis per televiziją.

„Rusija, prisidengusi pratybomis, ėmėsi atviros agresijos prieš Ukrainą. Rusijos Federacija įvedė pajėgas į Krymą ir ne tik užgrobė Krymo parlamentą bei Ministrų tarybą, bet ir bando perimti komunikacijos objektus ir kariškių dislokacijos vietas“, - sakė jis.

A. Turčynovas taip pat kreipėsi į Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną nutraukti provokacijas Kryme.

„Ameniškai kreipiuosi į prezidentą V. Putiną su reikalavimu nedelsiant nutraukti provokaciją ir atšaukti kariškius iš Autonominės Krymo respublikos bei veikti išskirtinai pasirašytų susitarimų ribose“, - pareiškė jis per trumpą spaudos konferenciją Ukrainos parlamente.

A. Turčynovas priminė V. Putinui, jog kartu su Jungtinėmis Valstijomis ir Didžiąja Britanija, Rusija yra Ukrainos neliečiamumo ir teritorinio vientisumo garantas (1994 metų Budapešto memorandumas).

„Aukščiausiosios Rados ir mano asmeniniu prašymu šiuo metu vyksta Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos posėdis. Visas civilizuotas pasaulis palaiko Ukrainą“, - teigė jis.

A. Turčynovas sakė, kad Ukrainos Nacionalinio saugumo ir gynybos taryba parengė planą, kaip normalizuoti padėtį Krymo pusiasalyje.

„Reikalaujame nutraukti provokaciją, reikalaujame normalizuoti padėtį. Mes įsitikinę, kad Ukraina išsaugos savo teritoriją, Ukraina apgins savo nepriklausomybę ir bet kokie bandymai aneksuoti bei įsiveržti turės labai rimtų pasekmių“, - sakė laikinai Ukrainos prezidento pareigas einantis A. Turčynovas.

A. Turčynovas taip pat skelbia, kad padėtis Kryme bus normalizuota artimiausiu metu.

„Kreipiuosi į mūsų kariškius, kurie dabar yra Krymo pusiasalyje. Aš juos palaikau ir jiems dėkoju už tai, kad jie deramai atlieka savo pareigas. Noriu nuraminti civilius gyventojus, kurie nepalaiko separatistinių provokatorių ir užverbuotų agentų šūkių. Padėtis pusiasalyje artimiausiu metu turi būti normalizuota“, - pareiškė jis.

DELFI primena, kad Ukrainos nacionalinės saugumo ir gynybos komiteto sekretorius Andrejus Parubijus užsiminė apie galimybę, kad Krymo pusiasalyje gali būti įvesta nepaprastoji padėtis. Tuo tarpu išskirtinėje Ukrainoje nepageidaujamo prezidento spaudos konferencijoje V. Janukovyčius pareiškė, kad Krymas turi likti Ukrainos sudėtyje plačios autonomijos pagrindu.

Vis dėlto, penktadienio vakarą Kryme buvo fiksuojami rusų lėktuvai ir šarvuočiai. Tuo tarpu ukrainietiškiems lėktuvams oro erdvė uždaryta. Naujausiais duomenimis, Krymas liko be interneto, negalima susisiekti laidiniais telefonais, neveikia ir kai kurie mobiliojo ryšio operatoriai.

Kiek ankščiau buvo skelbta, kad Rusijos karinis kateris užtvėrė įplaukimą į Balaklavos įlanką. Prie Ukrainos pasienio ruožo Balaklavoje yra apie 20 Rusijos Juodosios jūros flotilės karių, rašė glavcom.ua.