Vairuotojas „buvo areštuotas ir nuvežtas į policijos nuovadą“, sakoma Roterdamo policijos „Twitter“ pranešime. Šis asmuo buvo sulaikytas gavus informacijos iš Ispanijos pareigūnų.

Šis incidentas įvyko nepraėjus nė savaitei po Ispanijoje įvykdyto dvigubo išpuolio panaudojant automobilius. Atsakomybę už atakas prisiėmė džihadistų grupuotė „Islamo valstybė“ (IS).

Nyderlandų sprogmenų ekspertai „tiria mikroautobusą“, rastą vos už dviejų gatvių nuo koncertų salės „Maassilo“, kur turėjo pasirodyti viena amerikiečių roko grupė, pridūrė policija.

Anksčiau tą vakarą olandų pareigūnai nusprendė atšaukti iš Kalifornijos atvykusios grupės „Allah-Las“ koncertą didžiausiame Europos uostamiestyje, apie 17 val. 30 min. vietos (18 val. Lietuvos) laiku gavusi informacijos iš Ispanijos policijos apie galbūt ketinamą surengti teroro ataką.

„Tą pavakarę buvau perspėtas telefonu, kad gauta informacijos apie grėsmę, susijusią su amerikiečių koncertu „Maassilo“ (salėje) Roterdame, – per skubiai sušauktą spaudos konferenciją sakė miesto meras Ahmedas Aboutalebas. – Šis signalas buvo perduotas ispanų policijos olandų policijai.“

A. Aboutalebas yra pirmasis kurio nors Nyderlandų miesto meru tapęs musulmonas ir užsienyje gimęs imigrantas, bet jis pasisako prieš islamo teroristines grupuotes. Meras nurodė, kad naujausias incidentas yra tiriamas ir kad „dabar dar negalime pasakyti, ar mikroautobusas su balionais yra susijęs su šia grėsme“.

Los Andžele susikūrusios „Allah-Las“ nariai buvo išlydėti iš koncertų salės neperšaunamas liemenes dėvinčių policijos pareigūnų.

Naujienų agentūros AFP gautame policijos pranešime sakoma, kad muzikantai „nenukentėjo ir yra dėkingi Roterdamo policijai bei kitoms atsakingoms agentūroms, kad potenciali grėsmė buvo aptikta, kol niekas nenukentėjo“.

Roterdamo policija nurodė, kad vėliau vienas pareigūnas „budėjęs netoli renginio vietos, nusprendė sustabdyti mikroautobusą, pamatęs jį važiuojantį apie 21 val. 30 min. (22 val. 30 min.)“.

„Mikroautobusas buvo su Ispanijos numeriais; jį vairavo Ispanijos pilietis. Mikroautobuse buvo pora dujų balionų. Aiškinamasi, ar yra koks nors ryšys su terorizmo grėsme“, – sakome pranešime anglų kalba. Policija pažymėjo, kad transporto priemonės „vairuotojas buvo sulaikytas“.

Evakuota koncertų salė

Tyrėjai aiškinasi, ar Ispanijoje pastarąsias atakas įvykdžiusi kuopelė, kurios dauguma narių buvo marokiečiai, palaikė kokius nors ryšius su užsieniu. Pareigūnai mėgina atsekti jų judėjimą, įskaitant išvykas į Prancūziją ir Belgiją..

Ispanijos policija naktį iš antradienio į trečiadienį atliko naujų reidų, tirdama išpuolius, per kuriuos užpuolikai nukreipė transporto priemones į pėsčiuosius Barselonos centrinėje La Ramblos alėjoje ir pajūrio kurorte Kambrilse.

Per šias atakas žuvo 15 žmonių, dar per 120 buvo sužeisti.

Ispanijos teismo dokumentai rodo, kad per viename name Alkanaro miestelyje, esančiame į pietvakarius nuo Barselonos, pareigūnai rado mažiausiai 500 litrų acetono, daug vinių ir sprogdiklių, taip pat dujų balionų.

Apie tūkstančio vietų salė Roterdame, kurioje trečiadienį turėjo vykti koncertas, buvo apieškota olandų kovos su terorizmu padalinio pareigūnų, kai iš jos buvo evakuoti žmonės.

Per pastaruosius metus keliose Europos šalyse buvo įvykdyta virtinė teroro išpuolių, bet Nyderlandus tokie incidentai iki šiol aplenkdavo.

Vis dėlto pastaraisiais mėnesiais šalyje ne kartą buvo skelbiamas pavojus ir buvo pranešimų, kad su kai kuriais išpuoliais siejami asmenys galbūt lankydavosi Olandijoje. Esant tokiai padėčiai, aukščiausi olandų saugumo ir žvalgybos pareigūnai stengėsi neprarasti budrumo.

Vienas Olandijos teisingumo ministerijos atstovas sakė AFP, kad šiuo metu šalyje galioja ketvirto laipsnio grėsmės lygis, vertinant pagal penkiabalę skalę.

„Kol kas niekas nepasikeitė“, – sakė atstovas Lodewijkas Hekkingas. Pasak jo, dabartinis grėsmės lygis rodo, kad egzistuoja reali tikimybė, jog Nyderlanduose bus įvykdyta ataka.

Sąsajų su džihadistais nėra

Kiek vėliau Belgijos televizija RTBF, remdamasi šaltiniais Ispanijos tarnybose, pranešė, kad ispanas, vairavęs dujų balionų prikrautą mikroautobusą, nėra susijęs su džihadistais.

Nyderlandų policija ketvirtadienį suėmė dar vieną vyrą po ankstesnę dieną įvykusio incidento, kai buvo atšauktas vienos JAV roko grupės koncertas.

Tas vyras buvo sulaikytas paryčiais Brabanto regione, nurodė policija. Pasak pareigūnų, vakar vakare sulaikytas vyriškis, vairavęs dujų balionų prikrautą mikroautobusą su Ispanijos numeriais, taip pat tebėra sulaikytas.