Olandijoje koronaviruso epidemija jau nusinešė 771 žmogaus gyvybę, o dar 10 866 žmonėms patvirtintas užsikrėtimas šia liga, pranešė Visuomenės sveikatos ir aplinkos institutas (RIVM).

Vyriausybė paskelbė virtinę priemonių kovai su viruso plitimu, bet nusprendė kol kas neuždrausti žmonėms išeiti iš namų, tikintis, jog 17 mln. gyventojų turinčioje šalyje pakankamai žmonių nesunkiai persirgs ir įgis imunitetą, kad tolesnis viruso plitimas būtų sustabdytas. Antradienį turėtų būti paskelbtas šios politikos atnaujinimas.

„Hospitalizuojamų žmonių ir mirusių pacientų skaičiai atrodo didėjantys mažesne sparta negu būtų galima tikėtis, jeigu nebūtų imtasi priemonių, – sakoma RIVM pranešime. – Po keleto dienų gali būti padaryta išvada, ar hospitalizuojamųjų skaičiaus ir mirčių tarp patvirtintų pacientų skaičiaus kreivė iš tikrųjų išsilygina ir, tuo pačiu, kiek gerai veikia šios priemonės.“

Europoje užregistruota daugiau kaip du trečdaliai iš daugiau kaip 31 tūkst. su koronavirusu siejamų mirčių visame pasaulyje. Nyderlandai perspėjo, kad žmonėms teks izoliuotis, jeigu bus nustatyta, kad dabar šalyje taikomos priemonės nėra veiksmingos.

Nuo kovo 16-osios šalyje buvo uždarytos mokyklos, barai, restoranai, kavinės ir netgi viešnamiai, o mokyklų baigiamieji egzaminai buvo atšaukti.

Dabar bet kokiems viešiems susirinkimams ir renginiams būtina gauti tarnybų leidimą, įvesta taisyklė, kad parduotuvėse ir viešojo transporto priemonėse žmonės neturėtų būti arčiau kaip 1,5 metro vieni nuo kitų. Už šių reikalavimų pažeidimus yra numatytos baudos.