Vienas įtariamasis žuvo, o kitas buvo sunkiai sužeistas Nyderlandų Utrechto mieste per nepavykusį bandomąjį sprogdinimą neteisėtame „mokymų centre“, kur buvo demonstruojama, kaip rengiamos sprogdinimo atakos prieš bankomatus, pranešė ES policijos agentūra Europolas.

Anot agentūros, per pusantrų metų trukusią operaciją prieš šią gaują, siejamą su mažiausiai 15 bankomatų sprogdinimų Vokietijoje ir padariusią 2,15 mln. eurų nuostolių, policija galiausiai suėmė devynis asmenis.

„Nusikaltėliai ruošė mokomąją vaizdo medžiaga, kuri buvo asmeniškai perduodama kitiems nusikaltėliams“, – naujienų agentūrai AFP sakė Europolo atstovė.

„Pagrindinis įtariamasis, 29 metų vyras, susisprogdino filmuodamas mokomąjį vaizdo įrašą. Jo bendrininkas, 24 metų vyras, buvo sunkiai sužeistas ir sulaikytas“, – pridūrė ji.

Tas sprogimas įvyko 2020 metų rugsėjį.

Policija pradėjo gaudynes, kai pareigūnai Vokietijos Osnabriuke aptiko „įtartinų [bankomatų] užsakymų“ iš vienos Vokietijos bendrovės, sakoma bendrame Europolo ir jo giminingos teisminės agentūros Eurojusto pareiškime.

Stebėjimas nuvedė policiją per sieną su Nyderlandais į Utrechtą, kur 29 ir 24 metų įtariamieji galimai vadovavo mokymų centrui.

„Abu asmenys užsakinėjo įvairių modelių bankomatus ir įrašinėjo instruktažus, rodančius kaip veiksmingiausiai juos susprogdinti“, – nurodė ES agentūros.

„Bankomatai buvo sprogdinami pasitelkiant savadarbius sprogstamuosius įtaisus, sukeldavusius didelį pavojų gyventojams ir praeiviams“, – priduriama pareiškime.

Abu vyrai žuvo „per vieną iš bandomųjų sprogdinimų“.

Olandų policija, padedama Europolo, antradienį per reidus Utrechto, Amsterdamo ir Hagos apylinkėse suėmė tris asmenis. Per operaciją taip pat buvo atliktos kratos septyniais adresais.

Šie trys įtariamieji bus išduoti Vokietijai. Likę šeši asmenys buvo suimti Nyderlanduose per praėjusius metus.

Europolo teigimu, atakos prieš bankomatus Europoje kelia „vis didesnį susirūpinimą“.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)