Visi jie buvo teisiami už akių.

Rusai Igoris Girkinas ir Sergejus Dubinskis bei ukrainietis Leonidas Charčenka pripažinti kaltais dėl nužudymo ir tyčinio lėktuvo katastrofos sukėlimo, o rusas Olegas Pulatovas pripažintas nekaltu, pareiškė netoli Schipholio oro uosto, iš kurio pakilo reiso MH17 lėktuvas, įsikūrusio teismo vyriausiasis teisėjas Hendrikas Steenhuisas.

„Teismas įrodytus kaltinimus vadina tokiais sunkiais, kad mano, jog tikslinga skirti tik aukščiausią įmanomą laisvės atėmimo bausmę“, – sakė vyriausiasis teisėjas.

Atlikus tarptautinį tyrimą nustatyta, kad į lėktuvą pataikė Rusijoje pagaminta raketa, ji buvo paleista iš kaimo, kurį tuo metu kontroliavo prorusiški separatistai. Maskva ne kartą neigė bet kokią atsakomybę už šį incidentą.

Skaitydamas nuosprendį vyriausiasis teisėjas H. Steenhuisas sakė, kad teismas nustatė, jog laineris buvo numuštas Rusijos gamybos raketa BUK.

Teismas taip pat nusprendė, kad Maskva visiškai kontroliavo apsišaukėlišką prorusiškų separatistų Donecko liaudies respubliką (DLR), iš kurios, anot teismo, buvo įvykdyta ataka.

Igoris Girkinas

Gruodį prokurorai pareikalavo skirti įkalinimo iki gyvos galvos bausmes visiems keturiems kaltinamiesiems MH17 byloje.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ketvirtadienį gyrė šį teismo sprendimą, kurį pavadino svarbiu.

„Svarbus Hagos teismo sprendimas. Pirmieji nuosprendžiai MH17 numušimo kaltininkams, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė V. Zelenskis. – Labai svarbu patraukti atsakomybėn ir kurstytojus, nes nebaudžiamumo jausmas skatina naujus nusikaltimus.“

2014 metų liepos 17 dieną iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą skridęs orlaivis „Boeing 777“ buvo numuštas virš prorusiškų separatistų kontroliuojamos teritorijos Rytų Ukrainoje. Per katastrofą žuvo visi 298 orlaivyje buvę žmonės, įskaitant 196 Nyderlandų piliečius.

2020 metais prasidėjęs teismo procesas įgavo naują reikšmę po vasario pabaigoje prasidėjusios Rusijos invazijos į kaimyninę Ukrainą, kur Maskvos pajėgos įtariamos įvykdžiusios daug naujų karo nusikaltimų.

MH17 katastrofos vieta
MH17 katastrofos vieta
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)