Vandens tyrimų institutas KWR trečiadienį pranešė, kad šis pokytis gali būti susijęs su Nyderlandų sostinę lankančių turistų sumažėjimu ir naktinių klubu uždarymu. Tačiau, pasak mokslininkų, siekiant geriau suprasti karantino įtaką narkotikų vartojimui, reikia atlikti daugiau tyrimų.

Legaliai žolę pardavinėjančios įstaigos, vadinamos „coffee-shops“, kaip magnetas traukia turistus iš užsienio, nors yra populiarūs ir tarp sostinės gyventojų. Mokslininkai pastebi, kad kanapių vartojimas per karantiną liko nepakitęs, lyginant su praėjusiais metais.

Uždraustų ir šiose įstaigose nepardavinėjamų narkotikų suvartojimas gerokai sumažėjo Amsterdame, bet ne Utrechte ir ne Eindhovene, kur taip pat buvo atlikti tyrimai. Šie miestai sulaukia mažiau turistų nei Amsterdamas.

Remiantis KWR tyrimais, atliktais kovo 18–24 dienomis, praėjus kelioms dienoms nuo karantino pradžios, ekstazio vartojimas Amsterdame sumažėjo 50 proc., lyginant su ankstesniu mėnesiu. Amfetamino vartojimas sumažėjo trečdaliu, o kokaino – 25 procentais.

Nyderlandų vyriausybei paskelbus apie griežtas suvaržymo priemones, įvedamas dėl koronaviruso pandemijos, tarp uždaromų prekybos įstaigų atsidūrė ir „coffee-shops“. Žinia apie jų uždarymą sukėlė paniką tarp pirkėjų, ir prie jų nusidriekė ilgiausios eilės, kol galiausiai valdžia paskelbė, kad prekyba išsinešimui nebus uždrausta.