Referendumu dėl M. Rutte politikos vadinti rinkimai vyko vos dvi dienos po galimai teroristinės pirmadienio atakos Utrechto tramvajuje. Trečiadienį buvo renkama provincijų valdžia, bet balsavimas taip pat nulėmė Senato sudėtį.

Prieštaringai vertinamo euroskeptiko Thierry Baudet Demokratijos forumas (Forum voor Democratie, FVD) atėjo tarsi iš niekur ir tapo antra pagal dydį partija parlamento aukštuosiuose rūmuose po M. Rutte koalicijos, parodė transliuotojo NOS atlikta balsavusiųjų apklausa.

Premjero centro dešinės Liaudies partijos už laisvę ir demokratiją (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie, VVD) vadovaujamos koalicijos vietų skaičius turi sumažėti nuo 38 iki 31. Iš viso Senate, priiminėjančiame žemųjų parlamento rūmų patvirtintus įstatymus, yra 75 vietos.

Šis smūgis premjerui, kuris po visuotinių rinkimų 2017 metais kruopščiai formavo valdančiąją koaliciją, siekdamas išstumti kraštutinius dešiniuosius, užsienyje atidžiai stebimas prieš gegužę įvyksiančius Europos Parlamento rinkimus.

Intelektualu save vadinantis Th. Baudet, kuris buvo kritikuojamas už tai, kad nesustabdė rinkimų kampanijos po tris gyvybes nusinešusios pirmadienio atakos Utrechte, pasmerkė M. Rutte imigracijos politiką.

„Mus naikina žmonės, kurie turėtų mus ginti, – trečiadienį vakare jo vardą skandavusiai miniai pareiškė telegeniškas 36 metų Th. Baudet. – Viena po kitos dirbusios Rutte vyriausybės plačiai atvėrė mūsų sienas, įleido šimtus tūkstančių žmonių, kurių kultūros visiškai kitokios nei mūsų.“

Turėdamas omenyje faktą, kad Turkijoje gimęs Utrechto atakos įtariamasis vos prieš dvi savaites buvo paleistas iš kalėjimo, Th. Baudet pridūrė: „Matėme tai pirmadienį Utrechte: žagintojai ir vagys veikia laisvai. Gėda.“

Th. Baudet anksčiau ragino įvykdyti „Nexit“ – išvesti Nyderlandus iš Europos Sąjungos, tačiau pastaruoju metu atsisakė šios minties, didėjant chaosui dėl Jungtinės Karalystės išstojimo iš bloko.

Šis ekstravagantiškas buvęs mokslininkas garsėja prieštaringai vertinamais pareiškimais, tokiais kaip „moterys bendrai mažiau pasižymi darbe ir turi mažiau ambicijų“.

Žada imtis darbo

Tuo metu M. Rutte po aštuonerių valdymo metų yra įtakinga figūra Europoje, bet po trečiadienio rinkimų tapo pažeidžiamas namuose – įstatymams priimti jam reikės kitų partijų paramos.

„Mums reikės imtis darbo, – šalininkams sakė M. Rutte. – Turime kalbėtis su kitomis partijomis, kad galėtume toliau gerai vadovauti šaliai.“

M. Rutte VVD vietų Senate skaičius turi sumažėti nuo 13 iki 12, bet kitos koalicijos partnerės patyrė skaudesnius smūgius: kairiosios pakraipos partijos D66 vietų skaičius turi sumažėti nuo 10 iki 7, o krikščionių demokratų CDA – nuo 12 iki 8. Vis dėlto Krikščionių sąjungos (ChristenUnie, CU) vietų skaičius didėja nuo 3 iki 4.

Th. Baudet partija gauna 10 vietų Senate.

Ultradešiniosios stovyklos lyderio Geerto Wilderso antiislamiška Laisvės partija (PVV) turi gauti šešias vietas – mažiau nei turėtos devynios – bet galėtų būti įtakinga, jei suvienys jėgas su Th. Baudet FVD.

Plaukus šviesinantis G. Wildersas, kuris ilgą laiką buvo kraštutinių dešiniųjų Nyderlanduose ir Europoje vėliavnešys, vietų prarado tikriausiai dėl Th. Baudet – naujesnės figūros.

M. Rutte priimant įstatymus nuo šiol gali tekti kliautis opozicijos partijomis, įskaitant kairiosios pakraipos Žaliųjų partiją (GroenLinks), kuriai vadovauja Jesse Klaveras (Jesė Klaveras). Šiai partijai rinkimai buvo geri, ji turi padvigubinti savo vietų Senate skaičių nuo keturių iki aštuonių.

Dėl Senato narių gegužės mėnesį oficialiai spręs 570 atstovų, trečiadienį išrinktų į 12 šalies provincijų parlamentus.

Socialistų partijos (Socialistische Partij, SP) lyderė Lilianne Marijnissen rinkimus pavadino „referendumu dėl Rutte“, nors pats premjeras yra sakęs, kad neatsistatydins, jei jo koalicija praras daugumą ir be pagalbos negalės prastumti įstatymų.

Tačiau M. Rutte, suvaidinęs svarbų vaidmenį „Brexit“ derybose, daugelio yra laikomas pretendentu į vieną aukščiausių Europos Sąjungos postų Briuselyje, kai vėliau šiais metais pasitrauks dabartinė, Europos Komisijos pirmininko Jeano-Claude'o Junckerio vadovaujama komanda.