Išmoka bus sumokėta iš stovyklų grįžusiems, išgyvenusiems asmenims, taip pat žuvusiųjų artimiesiems.

Nacių vyriausybė užsakė Nyderlandų geležinkelių įmonei sudaryti sąlygas žydų šeimas traukiniais gabenti į koncentracijos stovyklas. Už šią veiklą tais laikais įmonė uždirbo didžiulę pinigų sumą, kuri dabar prilygtų milijonams eurų.

Pareiškime įmonės atstovas atskleidė, kad šią pašalpą galėtų gauti keletas tūkstančių žmonių, taip pat ir 500 išgyvenusių, naikinimo stovyklas palikusių asmenų. Įmonė per ateinančius metus atsidės dešimtis milijonų eurų ir juos vėliau sumokės aukoms.

Nyderlandų geležinkeliai jau 2005 metais atsiprašė dėl to, kad prisidėjo prie žydų trėmimo ir naikinimo, o 2018 metų lapkritį paskelbė ir apie tai, kad nukentėjusiems žada sumokėti išmokas. Buvo suburta speciali komisija, skaičiuojanti, kokią sumą geležinkelių įmonė turėtų skirti šiam projektui įvykdyti.

Traukiniais keliavusioms ir koncentracijos stovyklas išgyvenusioms aukoms žadama skirti 15 000 eurų išmokas, o aukų vaikams, gimusiems prieš, per arba po karo, taip pat našliams ir našlėms įmonė žada sumokėti nuo 5 000 iki 7 500 eurų.

Nyderlandų geležinkelių įmonė gabeno tautinių mažumų grupes, žydus, romus, sinčius, į tranzitines stotis, pavyzdžiui, Vesterborką, Amersfortą, iš čia žmonės buvo gabenami į koncentracijos stovyklas kitose šalyse. Maždaug 107 000 Nyderlandų žydų asmenų buvo atgabenti į Vesterborką, o iš ten išsiųsti į Aušvico, Sobiboro ir kitas stovyklas.