Hagoje įsikūręs arbitražo teismas 2014 metais buvusiems bendrovės akcininkams priteisė kompensaciją už „Jukos“ sužlugdymą po to, kai pirmą šio amžiaus dešimtmetį buvo suimtas buvęs jos savininkas, magnatas ir Kremliaus kritikas Michailas Chodorkovskis.

Byla buvo nagrinėjama pastaruosius septynerius metus ir Nyderlandų apeliacinis teismas praėjusiais metais patvirtino pirminę išmoką.

„Šiandien Aukščiausiasis teismas panaikino apeliacinio teismo sprendimą“, kuriuo buvo pritarta išmokai, sakoma Aukščiausiojo teismo pareiškime.

Aukščiausiasis teismas teigė, kad patenkino Rusijos skundą, kuriame sakoma, kad apeliacinis teismas nepagrįstai atmetė Maskvos argumentus, jog akcininkai arbitražo metu sukčiavo.

„Byla perduota Amsterdamo apeliaciniam teismui, kad šis iš naujo priimtų sprendimą šiuo pagrindu“, – sakė teismas.

Tačiau teismas atmetė kitus Rusijos argumentus, kad jai neprivaloma tarptautinė energetikos sutartis, kuria buvo grindžiamas pirminis 2014 metų Nuolatinio arbitražo teismo sprendimas dėl išmokų.

Kol kas reakcijos iš Maskvos ir akcininkų nebuvo.

„Jukos“ buvo didžiausia Rusijos naftos įmonė, viena iš daugelio bendrovių, įkurtų žlungant Sovietų Sąjungai, kai tokie verslininkai kaip M. Chodorkovskis supirko buvusį sovietinį turtą mažomis kainomis.

M. Chodorkovskis buvo suimtas, kai po 2000 metų Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas perspėjo augančią vadinamųjų oligarchų klasę nesikišti į politiką.

Po M. Chodorkovskio pašalinimo „Jukos“ žlugo dėl vyriausybės reikalavimų sumokėti didžiulius mokesčius ir 2004–2006 metais neskaidriuose aukcionuose buvo parduota valstybinėms bendrovėms, kurioms vadovavo „Rosneft“.

„Rosneft“ tuomet buvo nedidelė valstybinė įmonė, bet nuo to laiko išaugo į vieną didžiausių pasaulyje pagal gavybos apimtis listinguojamų naftos bendrovių.

Buvusi „Jukos“ akcininkų dauguma, vadovaujama finansų holdingo bendrovės GML, tada pareikalavo, kad Rusija išmokėtų kompensaciją už, jų teigimu, dėl bendrovės sužlugdymo patirtus nuostolius.

M. Chodorkovskis, kuris dešimtmetį praleido kalėjime, o dabar gyvena tremtyje Londone, nėra šios bylos šalis.

Nuolatinis arbitražo teismas 2014 metais, po devynerius metus trukusių teismo posėdžių, akcininkams priteisė 50 mlrd. dolerių – didžiausią sumą per visą savo veiklos istoriją.

Teismas savo sprendimą grindė 1994 metų daugiašaliu susitarimu – Energetikos chartijos sutartimi, kurioje sakoma, kad valstybės narės ir užsienio investuotojo ginčai gali būti sprendžiami arbitraže.

Tačiau 2016 metais vietinis Nyderlandų teismas netikėtai panaikino sprendimą, teigdamas, kad arbitražo teismas „nėra kompetentingas“ priimti sprendimą šioje byloje, kadangi Rusija pasirašė sutartį, bet jos neratifikavo.

Nyderlandų apeliacinis teismas savo ruožtu 2020 metais sugrąžino pirminį sprendimą, todėl Rusija pateikė skundą Aukščiausiajam teismui.

Net jei „Jukos“ akcininkai galiausiai laimėtų, jų lauktų ne vienerius metus truksianti kova dėl 50 mlrd. JAV dolerių vertės sprendimo vykdymo ir Rusijos turto arešto keliose šalyse, įskaitant JAV, Jungtinę Karalystę ir Nyderlandus.

Kova jau prasidėjo: Nyderlandų teismas suteikė akcininkams vietines teises į du kultinius degtinės prekės ženklus „Stolichnaya“ ir „Moskovskaya“.

Sprendimas dėl „Jukos“ priimtas tvyrant įtampai tarp Nyderlandų ir Rusijos, kurių tarpusavio santykių problemos sprendžiamos ir kituose Nyderlandų teismų procesuose.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją