Nyderlandų karališkasis meteorologijos institutas (KNMI) paskelbė naują įspėjimą, kuris remiasi jo tyrimų išvadomis ir Jungtinių Tautų (JT) Tarpvyriausybinė klimato kaitos komisijos (IPCC) rugpjūtį paskelbtu pranešimu.

Nyderlandų ekspertų ataskaita pateikta likus mažiau nei savaitei iki JT metinės konferencijos klimato klausimais pradžios Glazge, Škotijoje. Nuo spalio 31-osios iki lapkričio 12 dienos vyksianti konferencija, dar vadinama COP26, yra laikoma svarbia ir net esmine galimybe atskiroms vyriausybėms įsipareigoti mažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą.

„Tai gali būti nelinksma, bet būtina perskaityti“, – sakė Nyderlandų infrastruktūros ir vandens reikalų ministras Stevenas van Weyenbergas.

„Kalbėdami apie klimato kaitą kaip apie kažką, ką darome dėl savo vaikų, neįvertiname, koks šis reikalas skubus“, – pridūrė jis.

Pasak KNMI, jeigu klimato atšilimą skatinančių dujų išmetimas nebus sumažintas, iki 2100 metų Nyderlandų pakrantės ilgame ruože vandens lygis gali pakilti iki 1,2 metro. 2014 metais institutas prognozavo, kad jūros lygis veikiausiai pakils ne daugiau kaip 100 centimetrų.

Pirmadienį paskelbtoje atnaujintoje instituto ataskaitoje taip pat teigiama, kad paspartėjus Antarkties ledynų tirpsmui jūros lygis iki 2100 metų gali pakilti iki 2 metrų.

Agentūra taip pat perspėjo dėl smarkesnių vasaros audrų ir sausrų. Teigiama, kad vasarą upių lygis turėtų būti žemesnis, o žiemą – aukštesnis.

Labai arti jūros lygio esančius Nyderlandus nuo vandens saugo tūkstančiai kilometrų pylimų palei upes ir Šiaurės jūros pakrantę. Šalis taip pat turi nacionalinį fondą „Delta“, kuris kasmet investuoja šimtus milijonų į šios infrastruktūros gerinimą ir priežiūrą.

Vasarą didžiulės liūtys sukėlė galingų potvynių Nyderlandų pietinėje Limburgo provincijoje Tos pati vasaros audra padarė daug žalos ir pareikalavo dešimčių gyvybių su Limburgu besiribojančiose Vokietijoje ir Belgijoje.

„Prisitaikymas prie ekstremalių oro sąlygų ir jūros lygio kilimo numatymas turi būti svarbiausias naujos vyriausybės prioritetas “, – pirmadienį pareiškė Nyderlandų vandens tarybų sąjungos pirmininkas Rogieras van der Sande.

Šiuo metu keturios partijos derasi dėl naujos Nyderlandų valdančiosios koalicijos sudarymo, o kovos su klimato kaita priemonės yra viena iš temų, kurias jos turėtų aptarti.

Pasak S. Weyenbergo, aišku, kad padaryti reikia dar daugiau.

„Klimato krizė jau čia. Jos kodas raudonas, ir mes visi turime imtis veiksmų“, – pasakė jis.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)