Hagos apygardos teismas tokį sprendimą priėmė po to, kai 23 džihadistes atstovaujantys advokatai praėjusią savaitę pateikė ieškinį, reikalaudami, kad Nyderlandai susigrąžintų šias moteris ir 56 jų vaikus iš sulaikymo centrų Sirijoje.

Nyderlandų valstybė „privalo įsipareigoti repatrijuoti vaikus“, paskelbė teisėjas Hansas Vetteris, skaitydamas nutartį.

„Tačiau tai taip pat reiškia, kad valstybės negalima versti padaryti tai, kas yra neįmanoma padaryti“, – priduriama pareiškime.

Tuo metu „valstybė privalo imtis priemonių, kuo platesniu mastu, kad apsaugotų šiuos Nyderlandų vaikus, net jeigu šie vaikai yra kitoje šalyje“, sakė teisėjas.

Vyriausybė turi pasinaudoti visomis prieinamomis galimybėmis, įskaitant galimybę paprašyti pagalbos amerikiečių, nurodė H. Vetteris.

Šiaurės rytų Sirijoje tokiose stovyklose kaip Al Holas gyvenantiems vaikams gresia pavojus, kad jie gali žūti per šių stovyklų apšaudymą arba tapti lytinio išnaudojimo aukomis. Jie jau dabar kenčia nuo nepatenkinamų sanitarinių sąlygų, medicininės priežiūros stokos ir netinkamo maitinimo, sakė teisėjas.

Dauguma jų yra jaunesni nei šešerių metų.

Jie tapo „savo tėvų veiksmų aukomis“, todėl Nyderlandų vyriausybė nėra įpareigota sugrąžinti jų motinas“, pridūrė teisėjas.

„Šios moterys žinojo, kad organizacija, prie kurios jos prisijungia, yra kalta dėl žiaurių ir rimtų nusikaltimų“, – sakoma teismo pareiškime.

Nuo kovo, kai Sirijos kurdų pajėgos perėmė iš IS islamistų paskutinį lopinėlį jų kontroliuotos teritorijos, kurdų pajėgų stovyklose yra laikoma 15 Nyderlandų piliečių vyrų, 35 moterys ir 90 vaikų.

Praėjusį mėnesį dvi prie IS prisijungusios, o vėliau iš Al Holo stovyklos pabėgusios moterys kreipėsi į Nyderlandų ambasadą Ankaroje ir paprašė konsulinės pagalbos, kad galėtų sugrįžti namo.

Nyderlandų pareigūnai pirmiausia sakė bandysiantys išsiaiškinti, ar šios moterys nebus teisiamos Turkijoje.

Ankara pirmadienį pareiškė, kad pradėjo iš šalies deportuoti užsieniečius džihadistus. Pirmiausia buvo išsiųstas vienas amerikietis, taip pat planuojama deportuoti daugiau nei 20 europiečių, įskaitant Prancūzijos ir Vokietijos piliečius.

Turkija kritikuoja Vakarų šalis, kad jos atsisako priimti atgal savo piliečius, išvykusius į Siriją ir Iraką kovoti IS gretose, ir atėmė iš kai kurių pilietybę.