Parlamentas Hagoje pritarė prisijungimui prie stambaus JAV ginklų gamintojo "Lockheed Martin Corp" ir Pentagono inicijuotos programos, kurios metu bus sukurtas radarų nepastebimas lėktuvas "F-35 Joint Strike Fighter" (JSF). Manoma, kad projekto išlaidos sieks 200 mlrd. JAV dolerių (740 mlrd.litų).

Nyderlandai tikisi gauti pelningų ilgalaikių, iki 12 mlrd. JAV dolerių (44 mlrd. litų), užsakymų šalies gynybos ir aviacijos pramonei po to, kai parlamentas leido vyriausybei skirti 800 mln. JAV dolerių (3 mlrd. litų) pirminiam įnašui į projektą.

"Mums labai malonu, kad parlamentas davė sutikimą. Manome, kad JSF lėktuvas yra geriausias lėktuvas už geriausią kainą", - pareiškė gynybos ministerijos atstovas spaudai. - Tikimės milžiniško Nyderlandų pramonės pagyvėjimo", - sakė jis.

Nyderlandai taip pat svarsto galimusprojektus su Europos aviacijos grupe EADS, prancūzų kompanija "Dassault Aviation". Prisijungti prie lėktuvų JSF kūrimo Nyderlandų ministrų kabinetas pasiūlė vasarį, tačiau dėl politinių pokyčių ir praėjusį mėnesį vykusių rinkimų balsavimas buvo atidėtas.

Prisidėti prie JSF kūrimo jau sutiko Danija, Didžioji Britanija ir Kanada, taip pat tikimasi, kad tai padarys ir Italija. Kol kas dėl lėktuvų kūrimo vyksta derybos su Norvegija bei Turkija.