„Tai, kas įvyko, yra tikrai pavojinga“, – Nyderlandų televizijai NPO sakė ministrė. Paklausta, ar susidariusią situaciją tarp dviejų šalių galima apibūdinti, kaip „kibernetinį karą“, ministrė atsakė: „Taip, būtent taip ir yra“.

Spalio 4 dieną Nyderlandų gynybos ministerija paskelbė iš šalies išsiuntusi keturis Rusijos karinės žvalgybos GRU agentus. Olandijos pareigūnai sako, kad vyrai atvyko į šalį su rusiškais diplomatiniais pasais balandžio 10 dieną, o balandžio 13-ąją buvo sulaikyti automobilyje, kuriame buvo pilna elektroninės įrangos, prie „Marriott“ viešbučio šalia OPCW būstinės.

Rusija kategoriškai neigia jai mestus kaltinimus. Šalies užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pirmadienį pareiškė, kad šis incidentas yra „nesusipratimas“ ir kad sulaikytieji rusai atvyko į Nyderlandus įprastinio vizito.

Tačiau A. Bijleveld sekmadienį pareiškė: „Žmonės nuolat mėgina įvairias būdais kištis į mūsų gyvenimą, daryti įtaką mūsų demokratijai. Turime atsikratyti naivumo šioje srityje ir imtis priemonių“.

Būtent dėl to, anot ministrės, buvo priimtas sprendimas paviešinti šį incidentą. Po šio atvejo Olandijos gynybos ministerija padidino savo biudžetą kovai su kibernetinėmis atakomis, sakė ji.

„Investuojame pinigų į žvalgybos tarnybas, kad šios galėtų matyti, kas vyksta, ir imtis priemonių, jeigu to reikia“, – sakė ministrė.

NATO taip pat svarsto Olandijos pasiūlymą naudoti jos „kibernetinius karius“, pridūrė gynybos ministrė.