Nyderlandų užsienio reikalų ministras Stefas Blokas, kurio šalis priklauso tarptautinei koalicijai, kovojančiai su IS, sakė, kad turkų puolimas gali turėti „siaubingų humanitarinių pasekmių“.

„Nyderlandai smerkia Turkijos puolimą šiaurės rytų Sirijoje. Iškviečiau Turkijos ambasadorių. Raginu Turkiją neiti tuo keliu, kurį ji pasirinko“, – parašė S. Blokas socialiniame tinkle „Twitter“.

„Niekas negaus naudos iš potencialiai siaubingų humanitarinių pasekmių. Ši operacija gali išprovokuoti naujų pabėgėlių srautų ir pakenkti kovai su IS ir stabilumui regione“, – pridūrė jis.

NATO narė Turkija anksčiau trečiadienį pradėjo puolimą prieš kurdų vadovaujamas Sirijos demokratines jėgas (SDF), JAV prezidentui Donaldui Trumpui įsakius išvesti dalį amerikiečių karių iš Turkijos ir Sirijos pasienio.

SDF anksčiau buvo Jungtinių Valstijų sąjungininkės kovoje su IS. Tačiau Ankara tvirtina, kad SDF yra susijusios su kurdų kovotojais Turkijos teritorijoje.

Nyderlandai su IS kovojančiai koalicijai priklauso nuo 2014 metų. Gegužę daugiau kaip 50 olandų karių dar treniravo kurdų kariškius Irako Erbilio mieste.

Nyderlandai šį diplomatinį protestą Turkijai pareiškė praėjus vos metams po to, kai abi šalys atnaujino santykius. Jie pašlijo 2017 metais, nes dviem turkų ministrams buvo uždrausta dalyvauti agitaciniuose mitinguose prieš svarbų referendumą dėl Turkijos prezidento galių išplėtimo Roterdame.