Nevyriausybinis Informacinio atsparumo centras (CIR) išanalizavo palaidojimų vaizdus šešiose vietovėse – dvi iš jų jau anksčiau buvo užėmusios Rusijos pajėgos, o likusias pietų Ukrainoje tebekontroliuoja Maskva.

„Atvirų šaltinių informacija gali suteikti beprecedentį prieinamumą už karo Ukrainoje fronto linijos ir į Rusijos pajėgų užimtas teritorijas“, – sakė CIR tyrimų direktorius Benjaminas Strickas.

Ataskaitos autoriai teigė, kad Mariupolio Starokrymskės kapinėse per penkis mėnesius nuo spalio 21 iki kovo 28 dienos atsirado apie 1 000 naujų kapų.

Vasario 24 dieną Rusija įsiveržė į Ukrainą, o kovo pabaigoje jos pajėgos beveik visiškai užėmė strategiškai svarbų Mariupolio uostamiestį.

Nuo tada palaidojimų skaičius sparčiai augo: nuo kovo 28 iki gegužės 12 dienos palydovinėse nuotraukose buvo matyti 1 141 naujas kapas, o nuo gegužės 12 iki birželio 29 dienos – daugiau kaip 1 700 kapų, teigė autoriai.

Šių skaičių nebuvo galima nepriklausomai patikrinti.

„Mūsų ataskaita rodo, kad Ukrainoje tebesitęsia didžiulis spaudimas civiliams gyventojams, – sakė B. Strickas. – Laikini palaidojimai ir didėjantis kapų skaičius visoje Ukrainoje, ypač okupuotose teritorijose ir aplink jas, akivaizdžiai rodo, kad dėl Rusijos invazijos žūsta civiliai gyventojai“.

Tyrėjai sugretino palydovines nuotraukas su geolokaciniais duomenimis, įskaitant duomenis iš socialinės žiniasklaidos.

Vaizduose taip pat matyti, kad dviejose netoli Mariupolio esančiose vietovėse – Pionerske ir Manhuše – kasami dideli grioviai, taip pat improvizuoti kapai visame mieste.

Ukrainos skaičiavimais, Mariupolyje, kuriame vyko vieni aršiausių mūšių, iš viso žuvo 22 tūkst. civilių gyventojų.

Ataskaitoje teigiama, kad pietiniame Chersono mieste, kurį, nepaisant Ukrainos kontrpuolimo, taip pat tebekontroliuoja Rusija, nuo karo pradžios iki balandžio pradžios buvo iškasti 824 kapai.

JT žmogaus teisių biuras nurodo, kad Ukrainoje žuvo daugiau kaip 5 000 civilių, tačiau mano, kad tikrasis aukų skaičius gali būti daug didesnis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją