E. Moralesas „ką tik nusileido Eseisos [oro uoste]. Jis ketina pasilikti Argentinoje kaip prieglobsčio prašytojas ir vėliau gaus pabėgėlio statusą“, televizijai TN pareiškė F. Sola.

Neseniai paskirtas argentiniečių ministras nurodė, kad E. Moralesas „jaučiasi patogiau čia nei Meksikoje“, kuri pirmoji pasiūlė prieglobstį lapkritį iš Bolivijos pabėgusiam eksprezidentui.

Keturiolika metų Boliviją valdęs E. Moralesas paliko šalį netekęs kariuomenės palaikymo po kelias savaites trūkusio smurto, įsiplieskusio po prezidento rinkimų, per kuriuos stebėtojai užfiksavo rimtų pažeidimų.

Pirmasis Bolivijos prezidentu tapęs indėnas E. Moralesas tvirtina, jog buvo nuverstas per dešiniųjų oponentų surengtą perversmą. Būdamas Meksikoje jis vykdė kampaniją prieš laikinąją dešiniųjų vyriausybę duodamas interviu ir skelbdamas žinutes socialiniame tinkle „Twitter“.

Bolivijos užsienio reikalų ministrė Karen Longaric perspėjo Argentiną, kad buvęs prezidentas turės laikytis prieglobsčio taisyklių ir nesikišti į Bolivijos politiką.

Kad ir koks statusas – prieglobsčio prašytojo ar pabėgėlio – bus suteiktas E. Moralesui, jam, kitaip negu Meksikoje, neturėtų būti leidžiama atvirai dalyvauti politinėje veikloje, pareiškė K. Longaric.

„Tikimės, kad Argentina griežtai laikysis prieglobsčio principų ir taisyklių bei pabėgėlių teisių ir kad tai, kas nutiko Meksikoje, kur jis turėjo atvirą mikrofoną ir atvirą forumą politikai vykdyti, nepasikartos“, – La Pase surengtoje spaudos konferencijoje kalbėjo Bolivijos diplomatijos vadovė.

Ministrė spėjo, jog santykiai su Argentina bus „labai sunkūs“, Buenos Airėms nepakvietus Bolivijos laikinosios dešiniųjų pažiūrų prezidentės Jeanine Anez į kairuolio prezidento Alberto Fernandezo, kuris sako besididžiuojantis savo draugyste su E. Moralesu, inauguraciją.

Prieš išskrisdamas į Argentiną, E. Moralesas penktadienį buvo išvykęs iš Meksiko trumpo vizito į Kubą.

Du jo vaikai persikėlė iš La Paso į Argentinos sostinę lapkričio pabaigoje.