Maskva, iš pradžių pavadinusi Kijevo sankcijas Rusijos oro linijoms beprotybe, vėliau paskelbė atsakysianti tuo pačiu.

Ukrainos valdžia paskelbė, kad skrydžiai bus nutraukti šeštadienį vidurnaktį, sužlugus paskutinės minutės deryboms. Šio draudimo padarinius pajus iki 70 tūkst. keleivių per mėnesį. Keleiviams teks rinktis keliones traukiniu arba keliauti per trečiąsias šalis.

Rusija pareiškė, kad tokiu sprendimu Ukraina pati sau kenkia, nes dauguma keleivių yra ukrainiečiai, keliaujantys dirbti į Rusiją, aplankyti giminių ar keliaujantys tranzitu. Bet du trečdaliai visų keleivių keliauja Rusijos oro linijomis. Anot Rusijos transporto ministerijos, abi šalys, praradusios nemažą dalį pajamų iš lėktuvų bilietų pardavimų, patirs iki 110 mln. dolerių nuostolių per metus.

Toks draudimas jau pykdo abiejų šalių keleivius.

„Vyriausybė priima sprendimus, o kenčia žmonės“, – sakė ukrainietis Aleksandras Višnevskis, užsiregistravęs į paskutinį skrydį į Kijevą iš Maskvos. Rusijoje jis lankė savo žmoną ir dukrą.

„Man Rusija ir Ukraina – kaip viena šalis. Pusė ukrainiečių yra susituokę su rusais. Todėl tai, kas vyksta, yra absoliuti nesąmonė".

„Tai kvaila“, – ukrainiečio nuomonei pritarė rusas Konstantinas Fokinas prieš skrydį į Kijevą. Jo sesuo gyvena Ukrainoje ir nuo šiol nukeliauti jos aplankyti bus nelengva.

„Dauguma žmonių turi giminių tiek Rusijoje, tiek Ukrainoje, ir jie nori bendrauti. Valdžia turi užbaigti šias kvailystes“, – sakė K. Fokinas.

Paskutinės minutės derybos siekiant surasti kompromisą tebevyksta, bet tikimybė jį pasiekti lieka labai maža.

Tad nuo sekmadienio, jei nepavyks susitarti, keleiviai bus priversti keliauti tolimesniais ir brangesniais maršrutais per trečiąsias šalis, arba leistis į 13 valandų kelionę traukiniu.