Kaip rašoma leidinyje, remiantis slapta Amerikos žvalgybos ataskaita, siekdama sutrikdyti ukrainiečių kariams prieigą prie interneto, Rusija nusitaikė į palydovinį internetą „Starlink“, kurį nuo pirmų karo dienų Ukrainai tiekia Elonas Muskas, o jos pasitelkti būdai veikiausiai yra pažangesni, nei atrodė iš pradžių.

Maskva toliau eksperimentuoja su savo elektroninio karo sistemomis „Tobol“. Ši programa „sukurta neva Kremliaus palydovų apsaugai, tačiau ją galima pasitelkti pulti palydovus, kuriuos naudoja priešininkai“.

Ataskaitoje nerašoma, ar rusų eksperimentai buvo sėkmingi. Kaip akcentuojama straipsnyje „The Washington Post“, žvalgybos duomenys yra svarbūs, kadangi patvirtina anksčiau stebėtojų turėtus.

Kompanija „SpaceX“, kuriai priklauso „Starlink“, nesutiko pakomentuoti šio klausimo. Pernai pavasarį E. Muskas trumpai pakomentavo Kremliaus bandymus pulti šią technologiją. Tada jis pabrėžė, kad „Starlink“ pasirodė esantis atsparus „slopinimams ir įsilaužimui“, vis dėlto rusai neatsisako savo sumanymo ir didina pastangas.

Kaip rašo leidinys, Pentagonas neatsakė į klausimus apie nutekėjimo vertinimą. „Šios sistemos yra svarbios Ukrainos komunikaciniame tinkle“, – teigė JAV Gynybos departamento atstovas spaudai majoras Charlie Dietzas ir pridūrė, kad jo žinyboje „kaip ir anksčiau, dedamos pastangos teikti ukrainiečiams interneto ryšį, kurio jiems reikia“.

Ukrainos Gynybos ministerijos atstovas spaudai Konstantinas Žura teigė, kad Kyjive žinoma apie šį incidentą ir ketinama imtis priemonių jų neutralizavimui.

„The Washington Post“ prašė komentaro ir iš Rusijos pusės, tačiau Rusijos ambasada Vašingtone į žurnalistų prašymą nereagavo.

Vis dar neaišku, ar „Starlink“ veiklos sutrikimai, apie kuriuos pranešta Ukrainoje, atsirado dėl Rusijos eksperimentų su „Tobol“ ar kitais trukdymo įrenginiais, tokiais kaip „Tirada-2“.

Analitikai teigia, kad Kremlius turi septynias tokias sistemas. Kelios iš jų galėtų būti Kryme, taip pat Kaliningrade.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją