Apie „Sindziango policijos failus“ antradienį pranešė tarptautinis žiniasklaidos tinklas, į kurį įeina BBC, „USA Today“, Vokietijos naujienų žurnalas „Der Spiegel“, Pietų Vokietijos visuomeninis transliuotojas „Bayerischer Rundfunk“ ir Prancūzijos laikraštis „Le Monde“.

Duomenų paskelbimas sutampa su JT žmogaus teisių komisarės Michelle Bachelet vizitu į Kiniją ir planuojamu apsilankymu Sindziange.

Žiniasklaidos pranešimuose teigiama, kad dokumentai, tūkstančiai nuotraukų ir oficialios kalbos suteikia retą progą pamatyti, kas yra tos perauklėjimo stovyklos ir kaip elgiamasi su musulmonų uigūrų bei kitomis mažumomis, taip pat suvokti Kinijos politinio kurso griežtumą.

Pasak šių pranešimų, informacija prieštarauja oficialiems Kinijos teiginiams, kad stovyklos yra „mokymo institucijos“, į kurias atvykstama savanoriškai.

Užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock vaizdo konferencijoje su savo Kinijos kolega Wang Yi kalbėjo apie „šokiruojančius“ pranešimus, antradienį pranešė Vokietijos užsienio reikalų ministerija.

Pranešimuose pateikiami „nauji įrodymai apie labai rimtus žmogaus teisių pažeidimus Sindziange ir raginama atlikti skaidrų tyrimą“, teigiama ministerijos pranešime.

Duomenys buvo nutekinti tyrėjui Adrianui Zenzui, dirbančiam Vašingtono komunizmo aukų atminimo fonde ir anksčiau kituose leidiniuose rašiusiam apie persekiojimą Sindziange.

Vienoje nuotraukoje matyti kalinys, surakintas vadinamojoje „tigro kėdėje“, kuri dažnai naudojama kankinimams tardymo metu, rašė „Der Spiegel“. Kitoje – vyras su matomomis smurto žymėmis ant krūtinės ir nugaros. Dar kitoje – vyras surištomis kojomis ir rankomis, su gobtuvu ant galvos.

2018 metais darytos nuotraukos yra iš Tekeso perauklėjimo stovyklos, esančios į vakarus nuo Urumčio. Iš viso duomenų yra 10 gigabaitų, rašoma žurnale. Kitose nuotraukose užfiksuota beveik 2 900 sulaikytų žmonių, kurių jauniausiam buvo 15, o vyriausiam – 73 metai.

Pranešama, kad vienas 18-metis buvo suimtas dėl dviejų savaičių trukmės fitneso kursų sporto salėje ir nuteistas 12 metų kalėjimo už „teroristinio akto planavimą“.

Kinijos vyriausybė dėl publikacijų apkaltino „antikiniškas jėgas“.

„Skleidžiant melą ir gandus negalima apgauti pasaulio ar nuslėpti fakto, kad Sindziange gyvena taiki ir klestinti visuomenė, vystosi ekonomika, o žmonės gyvena ir dirba taikiai ir laimingai“, – žurnalistams Pekine sakė užsienio reikalų ministerijos atstovas Wang Wenbinas.

1949 metais į valdžią atėjusi komunistų vyriausybė įtraukė buvusį Rytų Turkestaną į Kinijos Liaudies Respublikos sudėtį.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją