Afganistano parlamento kadencija baigėsi 2015 metų viduryje, tačiau balsavimas vis buvo atidedamas kilus nerimui dėl jo sąžiningumo ir skaidrumo po ginčijamų prezidento rinkimų 2014-aisiais.

Prezidentas Ashrafas Ghani pratęsė asamblėjos mandatą iki tol, kol rinkimai taps įmanomi. Šis jo sprendimas sukėlė abejonių dėl teisėtumo.

„Po daugybės konsultacijų su vyriausybės institucijomis, nusprendėme paskirti rinkimų datą 2018 metų liepos 7 dieną“, – sakė rinkimų komisijos vadovas Najibullah Ahmadzai.

Jis paragino vyriausybę ir tarptautinę bendruomenę skirti lėšų rinkimams, kurie greičiausiai vyks ir toliau blogėjant saugumo situacijai šalyje.

„Mes išmokome pamokas po praėjusių rinkimų iššūkių ir problemų. Esame pasirengę užtikrinti (sąžiningus ir skaidrius) rinkimus“, – sakė N.Ahmadzai.

Tiek A.Ghani, tiek jo su Talibanu kovojęs varžovas Abdullah Abdullah 2014 metais pareiškė laimėję šalies prezidento rinkimus. Tai nuvedė Afganistaną į krizę, grasinusią sukelti visuotinius neramumus.

Kandidatams prireikė kelių mėnesių, kol jie sutiko dėl Jungtinių Valstijų tarpininkaujamo susitarimo suformuoti „nacionalinės vienybės vyriausybę“.