29 metų Nigerijos gyventojas H. Okene po įvykio, kai tik per plauką liko gyvas – nuskendusiame laive po trijų parų jį aptiko naras – nusprendė keisti gyvenimą. Jis pasiryžo nebekelti kojos į laivą ir jau kuris laikas dirba virėju sausumoje.

Kai gegužės mėnesį apvirto ir nuskendo laivas „Jascon 4“, H. Okene vienintelis liko gyvas iš dvylikos laivo įgulos narių. Tris dienas jis kvėpavo oro kišenėje esančiu deguonimi, kurio atsargos dramatiškai seko.

Virėjo išgelbėjimo operacijos vaizdo įrašas internete buvo paskelbtas praėjus daugiau nei šešiems mėnesiams nuo įvykių ir nuo to laiko spėjo tapti hitu.

Grįžęs namo nigerietis savo išsigelbėjimo istoriją smulkiai papasakojo vietos parapijiečiams ir tada net kunigas paklausė, ar jis nepasinaudojo juodąja magija.

„Buvau taip nustebęs! Kaip Dievo pasiuntinys gali taip kalbėti?“ - stebėjosi H. Okene.

Vyras gyvena kukliame bute šalies pietuose esančiame naftos pramonės mieste Varyje. Jis tvirtina nėjęs į kolegų laidotuves, nes baiminosi jų šeimų reakcijos – nigeriečiai labai religingi, tačiau tuo pačiu ir prietaringi.

„Negalėjau nueiti, nes nežinojau, ką pasakys šeima, galvojanti „Kodėl jis vienintelis išgyveno“, - samprotauja buvęs laivo virėjas.

Būtent šis klausimas pakirto iki tol tvirto jo tikėjimo Dievu pamatus: „Kiekvieną savaitę klausiu Dievo: „Kodėl tik aš? Kodėl mano kolegos turėjo mirti?“

Jį išgelbėjusios olandų kompanijos „DCN Diving“ narai nuskendusiame laive ieškojo žuvusiųjų kūnų ir jau buvo radę keturis, kai jie aptiko H. Okene. Apskritaveidis virėjas buvo beveik praradęs viltį, kai išgirdo valties garsą, stuksenimą į laivo kraštą ir dar po kurio laiko išvydo šviesas bei aplinkui pakilusį burbuliuojantį vandenį.

Virėjas prisipažįsta supratęs, jog tai turėtų būti naras, tačiau jis buvo kitoje kajutės pusėje.

„Jis atplaukė, tačiau buvo labai greitas, pamačiau šviesas, bet kol pabandžiau priartėti prie jo, jis jau buvo dingęs. Stengiausi sekti paskui jį visiškoje tamsoje, bet negalėjau jo surasti. Taigi, grįžau atgal“, - vyras prisimena košmariškas akimirkas.

Kai naras sugrįžo, H. Okene teko plaukti tamsoje, kad jį pasiektų, tačiau jis vistiek jo nematė. Kai naras pagaliau išvydo jo ranką, jis per mikrofoną gelbėjimo valtyje likusiems koordinatoriams kartojo „lavonas, lavonas, dar vienas lavonas“. „Kai jo ranka priartėjo, stvėriau jo ranką“, - pasakoja virėjas apie akimirką, kai patikėjo, jog bus išgelbėtas. „Jis gyvas! Jis gyvas! Jis gyvas!“ - šaukė naras.

H. Okene įsitikinęs, kad narui dar ilgai buvo sunku patikėti, kad jis yra gyvas: „Žinojau, kad duodamas man vandenį jis stebėjo mane, ar aš tikrai žmogus, nes jis bijojo“.

Gelbėtojų padarytame vaizdo įraše įamžinti ir H. Okene išgelbėjusio naro keiksmai, ir baimės šūksniai, ir džiaugsmas, kai pagaliau atėjo suvokimas, kad rastas išgyvenęs žmogus.

Iki tos akimirkos virėjas vylėsi, kad jo kolegoms pavyko išsigelbėti. Jų laivas buvo vienas iš trijų vilkusių „Chevron“ naftos tanklaivį Nigerijos nafta turtingos Deltos vandenyse, tačiau gegužės 26 dieną „Jascon 4“ staiga pasviro ir apsivertė.

„Girdėjau, kaip šaukia žmonės, jaučiau, kaip laivas skęsta. Girdėjau, kaip kažkas sako: „Čia laivas skęsta, ar ką?“ Buvau tualete ir staiga man ant galvos ėmė kristi daiktai. Mano kolegos šaukė: „Dieve, padėk man. Dieve, padėk man. Dieve, padėk man“. Tada po akimirkos jų nebegirdėjau“, - toliau prisimena vyras, kuriam pavyko išsigelbėti.

Jo 27 metų žmona Akpovona Okene prisipažįsta, kad vyras vis dar sapnuoja košmarus. „Kai miega, jį staiga ištinka šokas, jis pabunda vidury nakties ir sako: „Brangioji, žiūrėk, lova skęsta, mes esame jūroj“.

H. Okene prisipažįsta, kad būdamas vandenyno dugne su Dievu sudarė sutartį. „Kai buvau po vandeniu, pasakiau Dievui: „Jei tu mane išgelbėsi, daugiau niekada neplauksiu į jūrą, niekada“.