Atsidūręs Atlanto vandenyno dugne, H. Okene visas tas tris dienas meldė Dievo, kad įvyktų stebuklas.

Laivo virėjas iš Nigerijos išgyveno nuskendusiame laive susidarius oro kišenei – deguonies jam pakako, kol sulaukė gelbėtojų. Vyras buvo išgelbėtas dar gegužę, tačiau dramatiškas gelbėjimo operacijos įrašas internete pasirodė tik dabar.

Drastiškai mažėjant temperatūrai, vien trumpikėmis mūvėjęs virėjas nuolat kartojo maldos žodžius, kuriuos jam žinute buvo atsiuntusi žmona: „Brangus Dieve, meldžiu tavęs – išgelbėk... Dievas mane sustiprina“.

Ir šiandien laivo virėjas mano: tai, kad jis buvo išgelbėtas po tragedijos praėjus net 72 valandoms (vyras buvo net 30 metrų gylyje) – Dievo malonės apraiška. Skelbiama, kad visi kiti 11 jūreivių, plaukusių laivu „Jascon 4“, žuvo.

Į nelaimės vietą pasiųsti narai ieškojo tik palaikų, teigia olandų bendrovės „DCN Diving“ projektų vadovas Tony Walkeris.

Narai iš laivo ištraukė keturis kūnus.

T. Walkeris pamatė narų kameros užfiksuotą H. Okene ranką ir pamanė, jog tai dar vienas lavonas.
„Naras patvirtino matęs ranką, o tada, kai norėjo ją pačiupti, ranka stvėrė jį“, - telefonu antradienį pasakojo T. Walkeris.

„Visi labai išsigando. Narui, kurį ir čiupo virėjas, buvo labai baisu, nes jis nesuprato, kas iš tikrųjų vyksta. Juk naras po vandeniu ieškojo palaikų, o mes (stebėtojai ir koordinatoriai) taip pat atšokome nuo ekranų, kai pamatėme, kad ranka juda“, - pasakoja T. Walkeris.

Vaizdo įraše įamžintas H. Okene gelbėtojo išgąsčio ir šoko klyksmas bei nevaldomas džiaugsmas, išsiaiškinus, kas vyksta iš tikrųjų. H. Okene puikiai prisimena tuos žodžius: „Turime išsigelbėjusį. Jis gyvas!“.

Anot T. Walkerio, H. Okene ilgiau išgyventi po vandeniu nebebūtų galėjęs.

„Jam labai pasisekė, nes atsidūrė oro kišenėje, tačiau laikas seko... Daugiau deguonies nebebuvo“, - tvirtina gelbėtojas.

„DCN Diving“ virėjo gelbėjimo operacijos vaizdo įrašą išplatino naujienų agentūros AP prašymu, iš pradžių internete pasirodė sutrumpinta vaizdo įrašo versija. Medžiagos autentiškumą patvirtino DCN darbuotojai Nyderlanduose.

Antradienį žurnalistai susisiekė ir su pačiu H. Okene.

H. Okene diena tą gegužės 26-ąją prasidėjo kaip įprasta – jis kėlėsi 4.30 valandą ryto. Tą akimirką, kai laivas pradėjo skęsti, jis kaip tik buvo tualete.

„Pasimečiau, viskas aptemo – pajutau, jog esu svaidomas nuo vieno patalpos galo iki kito“, - per interviu „Nigeria‘s Nation“ dienraščiui sakė laimingasis virėjas.

Vyrui galiausiai pavyko ištrūkti iš tualeto, jis ėmė ieškoti ventiliacijos angos – ėjo iš vienos patalpos į kitą. Galiausiai aptiko kelis įrankius ir gelbėjimosi liemenę bei du žibintuvėlius, kuriuos pasiėmė su savimi.

Suradęs kajutę, kur pasirodė saugu, ėmė laukti stebuklo – darėsi vis šalčiau, galvoje ėmė suktis gyvenimo juosta: prisiminė motiną, draugus, daugiausia galvojo apie prieš penkerius metus jo žmona tapusią moterį, ir tai, kad dar nepažino tėvystės džiaugsmo.