Turtingų šalies piliečių suėmimas buvo didžiausio masto kovos su korupcija iniciatyva per šių laikų Saudo Arabijos istoriją.

Kaip matyti iš išimtinai dienraščiui „Daily Mail“ perduotos nuotraukos, į apklotus susisupę vyrai miega ant plonyčių čiužinių, patiestų prabanga tviskančiame „Ritz Carlton“ viešbučio priimamajame.
Viešbutis stovi Saudo Arabijos sostinėje Rijade.

Remiantis Saudo Arabijoje veikiančiais šaltiniais pranešama, kad tarp nufotografuotų patalpoje miegančių vyrų yra ir milijardinėmis sumomis savo turtą skaičiuojantis investuotojas princas Al-Waleedas bin Talalas.

Jis yra karaliaus sūnėnas, tokių bendrovių kaip „Twitter“, „Lyft“ ir „Citigroup“ akcininkas. Jo turtas vertinamas 18 mlrd. JAV dolerių (maždaug 15,5 mlrd. eurų).

Ant plikų čiužinių miegančių princų vaizdas įrodo, kokį didžiulį pažeminimą jiems tenka patirti, skelbia leidinys. Nors jokios galimybės patikrinti iš uždaros karalystės gaunamų pranešimų, deja, nėra, remiantis plačiai paskleista informacija, suimti vyrai kol kas laikomi uždaryti penkių žvaigždučių „Ritz Carlton“ viešbutyje ir išbus ten tol, kol vyks Saudo Arabijos karaliaus Salmano sūnaus, princo Mohammedo bin Salmano, nurodymu vykdomas kovos su korupcija tyrimas.

Princas Al-Waleedas bin Talalas laikomas kartu su dešimčia kitų princų ir dar 38 pareigūnais, sulaikytais po savaitgalį įvykdyto istoriniu vadinamo karališkosios šeimos supurtymo.

Turtingųjų nuosmukį liudijanti nuotrauka buvo nutekinta padedant Saudo Arabijos vyriausybėje dirbantiems asmenims, rašo leidinys.

Socialiniame tinkle „Twitter“ paviešintas vaizdo įrašas, kuriame esą matyti, kokiomis sąlygomis prabangiame viešbutyje laikomi suimti princai ir kiti aukšti pareigūnai.

D. Trumpas: suimti asmenys „melžė“ savo šalį

JAV prezidentas Donaldas Trumpas sakė, kad „labai pasitiki“ naujausiu Saudo Arabijos kovos su korupcija vajumi, per kurį suimta jau dešimtys garsių politikos ir verslo veikėjų.

„Labai pasitikiu karaliumi Salmanu ir Saudo Arabijos sosto įpėdiniu, jie gerai žino, ką daro“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė D. Trumpas.

„Kai kas iš tų, su kuriais jie griežtai elgiasi, daug metų „melžia“ savo šalį!“ – pridūrė JAV prezidentas, šiuo metu tęsianti kelionę po Azijos šalis ir antradienį atvykęs į Pietų Korėją.

Saudo Arabijos pareigūnai užsiminė, kad po šio savaitgalio, kai buvo suimta dešimtys princų, ministrų ir milijardierius Al Waleedas bin Talalas, gali plėsti antikorupcinę operaciją. Areštų banga buvo surengta praėjus kelioms valandoms po komisijos, vadovaujamos įtakingo sosto įpėdinio princo Mohammedo bin Salmano, įsteigimo pagal karališkąjį įsaką.

Šis dramatiškas valymas akcentuoja beprecedentes socialines ir ekonomines transformacijas ultrakonservatyvioje Saudo Arabijoje, susijusias su princo Mohammedo užmoju sumažinti šalies priklausomybę nuo naftos eksporto ir konsoliduoti valdžią prieš perimant sostą.

JAV ir Saudo Arabija istoriškai palaiko glaudžius ryšius. Juos D. Trumpas vėl patvirtino gegužę, šią šalį pasirinkęs savo pirmajai prezidentinei užsienio kelionei.

Vašingtonas ir Rijadas paskelbė apie kontraktus, kurių vertė – daugiau nei 380 mlrd. dolerių (328 mlrd. eurų), įskaitant 110 mlrd. dolerių (95 mlrd. eurų) vertės ginkluotės pardavimo sutartį, turinčią atsverti Irano ir radikalių islamistų grėsmes.

Šeštadienį D. Trumpas telefonu pasikalbėjo su karaliumi Salmanu, skelbiama prezidento biuro interneto svetainėje. JAV prezidentas gyrė monarcho ir jo sūnaus „pastarojo meto viešus pareiškimus dėl būtinybės kurti nuosaikų, taikų ir tolerantišką regioną“, taip pat paragino karalystę pasirinkti Volstritą kaip naftos gigantės „Aramco“ pirminio viešo akcijų platinimo vietą.