Rugpjūčio 14 dieną aktorius Stevenas Seagalas atvyko į Rusijos ginklų parodos atidarymą ir kartu su keliais ginklų prekiautojais apžiūrėjo eksponuojamus ginklus.

Minia reporterių ir žiūrovų susirinko aplink ir stebėjo aktorių, rankose laikantį ginklą – kai kurie iš minios netgi užsilipo ant karinių automobilių, kad matytų geriau.

Ministro pirmininko pavaduotojas Dmitrijus Rogozinas dėkojo amerikiečių aktoriui už vizitą tikindamas, kad supranta, kad aktoriaus žavėjimasis Rusija jam pačiam brangiai kainuoja.

„Dauguma žmonių Amerikoje jį kritikuoja. Jam dabar nelengva“,– D. Rogozinas pranešė miniai.

Šis laikas yra sudėtingas Vakarų garsenybėms, kurios jau įprato lankytis Rusijoje – iš malonumo ar dėl naudos.

Nuo to laiko, kai prezidentas Vladimiras Putinas aneksavo Krymo teritoriją, Jungtinės Valstijos ir Europos Sąjunga skyrė sankcijas Rusijos elitui, taip pat ir D. Rogozinui, kuris prižiūri Rusijos karinį kompleksą.

Sankcijos gresia ir tiems, kurie turi bent kokių reikalų su nubaustaisiais. „Tačiau labiau negu sankcijų Vakarų garsenybės bijo tiesiog susigadinti savo karjerą“, – teigia Samuelis Aroutiounianas, pagrindinis tarpininkas tarp Vakarų žvaigždžių ir rusų, perkančių jų pasirodymus.

Per visą savo dešimtmetį trunkančią „garsenybių brokerio“ karjerą Niujorko agentūroje „Platinum Rye“ S. Aroutiounianas teigia, kad dar niekada nebuvo taip sunku suorganizuoti pasirodymus Rusijoje.

Netgi didesnės sumos – kurios dažnai susidaro iš penkiaženklių ar net septyniaženklių skaičių – nekeičia garsenybių apsisprendimo.

„Pinigai jiems nerūpi, nes vizitas į Rusiją gali sužlugdyti jų karjerą“, – tikina S. Aroutiounianas.

Pasak jo, egzistuojant dabartinei politinei situacijai jie nežino, „kas jiems nutiks grįžus namo“.

Dar prieš metus tokios problemos nebuvo. Holivudo filmams Rusijoje populiarėjant, taip pat Rusijos įvaizdžiui Vakaruose gerėjant pakviesti tokias žvaigždes kaip Robertą de Niro ar Jeremy Ironsą nebuvo sunku.

Vietinė reklamos rinka buvo tokia viliojanti, kad Bruce'as Willisas 2010 m. sutiko vaidinti reklaminiame klipe, kurią užsakė rusų paskolų įmonė „Trust Bank“. (Šiose reklamose B. Willisas dalyvauja automobilių lenktynėse ir ruošiasi iššokti iš dideliu greičiu važiuojančio sunkvežimio, tuo tarpu jo mobilusis suskamba, jis atsiliepia: „Sveiki, čia „Trust Bank“, kuo galiu padėti?“)

Tais pačiais metais rusų labdaros organizacija paprašė S. Aroutiouniano sukviesti kuo daugiau žvaigždžių į renginį Sankt Petreburge, tačiau pamiršo paminėti, kad V. Putinas šio renginio metu ruošiasi debiutuoti kaip dainininkas.

„Aš sukviečiau visus, kurie tuo metu nebuvo užsiėmę, – prisimena S. Aroutiounianas. – Buvo žiema, kai kurie išsigando šalčio, kai kurie norėjo laiką praleisti su šeima, nes buvo Kalėdų metas.“

Kai V. Putinas užlipo ant scenos pasiruošęs atlikti „Blueberry Hill“ visa Holivudo gvardija, įskaitant tokius aktorius kaip Kevinas Costneris, Goldie Hawn, Vincentas Casselis ir Monica Belluci atsistojo pasiruošę ilgiems plojimams.

„Tai buvo vienas iš tų momentų, kurių realumu aš negalėjau patikėti“, – prisimena S. Aroutiounianas.

(„YouTube“ klipe, kurio peržiūrų skaičius siekia keturis milijonus, galima pamatyti S. Aroutiounianą stovintį šalia plojančios Sharon Stone.)

Kaip ir dauguma V. Putino holivudinį prieskonį turinčių renginių, pavyzdžiui, kovos menų stebėjimas kartu su Jeanne'u Claude'u van Damme'u, V. Putino muzikinis pasirodymas nebuvo tik tuštybės demonstravimas.

Tai buvo ir demonstracija rinkėjams bei kritikams – esą Rusija nėra atstumtoji šalis. Tai parodė, kad jos lyderis, nepaisant visų ginklų ir sunkios karinės artilerijos demonstravimo, nori būti mėgiamas, o be tarptautinio elito aplodismentų ir pripažinimo jo charizma nebūtų taip ryškiai matoma.

„Iki šiųmečių įvykių dauguma amerikiečių nematė didelės problemos dėl santykių su Rusija, – teigia Holivudo publicistas Howardas Bragmanas. – Dauguma Holivudo jaunųjų žvaigždžių net nenutuokia, kas yra Šaltasis karas ir dėl ko jis įvyko, nebent jiems teko vaidinti filme apie jį. Rusija jiems yra kitokio skonio nei vyresniems žmonėms.“

Nesklandumai, pasak jo, gali iškilti tada, kai garsenybės to nenorėdamos įsivelia į politinius reikalus, o jų prižiūrėtojai pamiršta žvaigždes įspėti, kaip tai atsitiko Hilary Swank atveju.

2011-aisis dviejų „Oskarų“ laimėtoja atvyko į Čečėniją, kur buvo pasamdyta dalyvauti Kremliaus palaikomo Ramzano Kadyrovo gimtadienio vakarėlyje.

Žmogaus teisių gynėjų organizacijos užsipuolė aktorę ir paragino ją atsiprašyti dėl savo vizito. „Man labai gėda, – apgailestavo ji laidoje „The Tonight Show“ ir pažadėjo paaukoti šešiaženklę sumą vietos labdarai. – Aš turėjau pasidomėti, kur važiuoju ir kas toje šalyje vyksta.“

S. Aroutiounianas teigia, kad į tokius spąstus gali patekti ne tik žvaigždės, važiuojančios į Čečėniją, bet ir apskritai į Rusiją.

„Visi žino, kas nutiko, kai Hilary Swank apsilankė Rusijoje. O kadangi šiuo metu Rusijoje vyksta karas, visi baidosi pasiūlymų važiuoti į tą šalį“, – sakė S. Aroutiounianas.

Tiesą sakant, ne visi. Kai kurie amerikiečių aktoriai vis dar lankosi Rusijoje. Mickey Rourke'as, rugpjūčio 18 dieną lankęsis Raudonojoje aikštėje įsigijo marškinėlius su V. Putino atvaizdu ir vadino prezidentą „tikru džentelmenu“.

Tačiau tikroji vizito priežastis visgi buvo aktoriaus rusė mergina. Kitas aktorius, Stevenas Seagalas atrodo, peržengė ribą. Prieš lankydamasis ginklų ekspozicijoje jis taip pat tapo ir pirmąja amerikiečių garsenybe, apsilankiusia Kryme po jo aneksijos.

Sevastopolyje šis koncertavo kartu su savo bliuzo grupe. Po koncerto aktorius apsikabino organizatorius ir pareiškė: „Aš esu rusas.“ Minia pradėjo ošti, nors toks S. Seagalo pareiškimas nebuvo naujiena. Aktorius jau seniai žinomas dėl savo simpatijų Rusijai, garbina jos „nuostabią“ valdžią, o įvykiai Ukrainoje visiškai nepakeitė jo nuomonės.

Vis dėlto pastarieji įvykiai įpareigojo aktorių atsargiau kalbėti apie Rusijos veiksmus ir tai, atrodo, jį liūdina. Savo oficialioje interneto svetainėje rugpjūčio 13 dieną S. Seagalas rašė, kad yra vėl „labai nuliūdintas“ Vakarų žiniasklaidos komentarų apie jo koncertą: „Deja, mes gyvename pasaulyje, kuriame bet kokia nekaltumo išraiška yra paverčiama į sensacingas antraštes ir tamsius politinius motyvus“.

Matydamos aktoriaus pastangas apsiginti kitos žvaigždės renkasi tiesiog vengti tokių vizitų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (730)