Slaptosios tarnybos stebėjo jį, tačiau nematė priežasčių jauną vyrą suimti. Nors M. Merah ir pažeidinėjo įstatymus, tačiau tebuvo tik dar vienas smulkus nusikaltėlis Tulūzos gatvėse.

Tačiau iš smulkaus nusikaltėlio M. Merah tapo Prancūzijoje baimę pasėjusiu žudiku.

Kas yra šis vyras, kurį kaimynai apibūdino kaip nuolankų ir kuris, kaip įtariama, per savaitę nušovė 7 žmones?

Alžyrietės ir prancūzo sūnus turi du brolius ir dvi seseris. Vieniša motina savo vaikus augino griežtai pagal islamo taisykles, rašo Prancūzijos žurnalas "Le Point". M. Merah 27 metų brolis Abdelkaderas dirbo pastate, kurį naktį į trečiadienį apgulė policijos pajėgos. Pas jį pareigūnai rado kelis šimtus gramų sprogmenų. Jis taip pat buvo stebimas slaptosios tarnybos, nes atsigręžė į salafistus ir per viešnagę Egipte susitiko su radikaliais islamistais.

M. Merah užaugo Izardso kvartale Tulūzoje, kur lankė Ernesto Renano mokyklą. Buvę draugai, anot "Le Figaro", vadina jį ramiu ir mandagiu. Apie politiką ar religiją mokyklos kieme niekada nebuvo kalbama.

M. Merah išgyveno nelaimingą meilę ir todėl pastaruoju metu bute gyveno vienas. Buvęs darbo kolega pasakojo laikraščiui, kad M. Merah niekada nenešiojo barzdos ir niekada neigiamai neatsiliepė apie žydus. Jis esą buvo patikimas darbuotojas. Tiesa, pastaraisiais mėnesiais vyras, "Le Point" duomenimis, buvo bedarbis. Prieš tai jis dirbo automobilių dirbtuvėse šaltkalviu.

Kol kas visiška neaišku, kada Mohamedas, smulkus nusikaltėlis, tapo žudiku. "Le Figaro" rašo, kad per trumpą savo kalėjime praleistą laiką jis atsigręžė į radikalų islamą. Vienas kaimynas teigia pastaruoju metu matęs, kaip jis melsdavosi futbolo aikštėje netoli savo namų. Tai esą suneramino kvartalo gyventojus.

2010-aisiais M. Merah Tulūzoje siekė tarnybos svetimšalių legione, tačiau galiausiai egzamine nepasirodė. Dvejais metais anksčiau jis Lilyje mėgino tapti Prancūzijos armijos sausumos pajėgų kariu. Čia jis visus testus išlaikė, tačiau kadangi buvo anksčiau teistas, jo prašymas atmestas.

Pats M. Merah vadino save teroristų organizacijos "Al Qaeda" nariu. Prancūzijos vidaus reikalų ministras Claude'as Gueantas patvirtino, kad įtariamasis yra vienos islamistinės grupuotės narys. "Jis yra smulkus nusikaltėlis, kurį salafistai pavertė radikalu", - kalbėjo ministras. M. Merah formavimasis yra tipiškas suradikalėjusiam musulmonui, kuris savo gimtojoje šalyje vykdo teroristinius išpuolius.

Žinybų duomenimis, M. Merah dukart vyko į Pakistaną ir Afganistaną. Pakistane jis, manoma, mokėsi teroristų rengimo stovykloje.

Ilgametis įtariamoko advokatas teigia buvęs labai nustebęs, kai sužinojo, kad jo klientas yra serijinis žudikas. Jaunas vyras visada buvo "mandagus", sakė Christianas Etelinas, atstovavęs jam teismuose nuo 2004 ar 2005 metų, pirmiausiai - dėl vagysčių. M. Merah buvo "švelnus" žmogus, pasakojo advokatas interviu stočiai BFM. Jo akivaizdoje jis niekada nekalbėjęs apie islamą, tačiau prieš dvejus metus jis pastebėjęs, kad jaunas vyras "staiga tapo radikalu".

Ekspertai tariamą M. Merah narystę "Al Qaeda" organizacijoje vertina santūriai. Teroristų tinklas yra gilioje krizėje ir nuo 2005 metų Europoje nevykdė išpuolių. Pavieniai nusikaltėliai esą yra linkę priskirti save didesnei organizacijai.