Sąjunga už liaudies judėjimą (UMP), politinė įpėdinė partijos, kurią po Antrojo pasaulinio karo įkūrė Charles'is de Gaulle'is, išgyvena suirutę dėl mestų kaltinimų, kad buvo klastojami partijos lyderio rinkimų rezultatai, ir dėl to, kad laimėtojais pasiskelbė abu varžovai - buvęs premjeras Francois Fillonas ir griežtosios linijos šalininkas Jeanas-Francois Cope.

Pirmadienį per taikinimo priešpiečius su F.Fillonu N.Sarkozy sakė, kad surengus naują balsavimą būtų "išvengta šio konflikto eskalavimo", žurnalistams teigė šaltinis partijoje. Tai patvirtino ir F.Fillono, ir J.-F.Cope sąjungininkai.

UMP, kuri dar neatsigavo po šiemet pralaimėtų prezidento ir parlamento rinkimų, iškilo precedento neturinčio skilimo grėsmė, nes abu varžovai atsisako nusileisti šiame vis piktesniame ginče.

Pašaipos dėl partijos vadovybės krizės rimtai pakenkė jos įvaizdžiui ir buvo palankios socialistų prezidentui Francois Hollande'ui, kuris grumiasi su ekonomikos vangumu ir populiarumo mažėjimu.

Kai kurie UMP parlamentarai pirmadienį jau kėlė galimybę atsiskirti nuo partijos parlamentinės frakcijos - dėl tokio žingsnio ji prarastų gyvybiškai svarbų valstybinį finansavimą.

N.Sarkozy anksti pirmadienį parskrido iš konferencijos Šanchajuje. Jo priešpiečiai su F.Fillonu truko daugiau kaip valandą ir vyko N.Sarkozy biure Paryžiaus centre.

Vienas partijos sunkiasvoris, kuriam anksčiau nepavyko tarpininkavimas tarp F.Fillono ir J.-F.Cope, paragino N.Sarkozy, kuris vis dar yra labai populiarus tarp partijos eilinių, nepaisant jo pralaimėjimo F.Hollande'ui gegužę įvykusiuose prezidento rinkimuose, įsikišti.

"(N.Sarkozy) šiandien aiškiai yra vienintelis, turintis pakankamą autoritetą (ir galintis) pasiūlyti išeitį", - radijui RTL sakė buvęs užsienio reikalų ministras Alainas Juppe.

58 metų F.Fillonas ir 48 metų J.-F.Cope apkaltino vienas kitą sukčiavimu ir balsų klastojimu per partijos lyderio rinkimus, kurie įvyko prieš savaitę sekmadienį.

J.-F.Cope buvo paskelbtas rinkimų laimėtoju - jis surinko 98 balsais daugiau už savo varžovą. Iš viso balsavo daugiau kaip 150 tūkst. partijos narių.

Partijos apeliacijų komisija pirmadienį patvirtino J.-F.Cope pergalę, be to, išnagrinėjusi skundus dėl įtariamų pažeidimų, jo persvarą padidino nuo 98 balsų iki beveik tūkstančio.

F.Fillono stovykla apkaltino komisiją šališkumu ir sakė, kad imsis teisinių veiksmų, tarp jų - civilinės bylos balsavimo rezultatams anuliuoti.