Remiantis „Novaja gazeta“ turimais duomenimis, nužudytieji – sausio mėnesio specialiosios operacijos metu sulaikyti asmenys. Minėtą operaciją, esą, paskatino 2016 metų gruodį įvykdyta policininko žmogžudystė. Sausio mėnesį apie masinius sulaikymus kalbėjo Čečėnijos vadovas Ramzanas Kadyrovas. Jis pareiškė, kad sulaikomi asmenys – su „Islamo valstybės“ teroristais susijusios gaujos nariai.

Nužudytų žmonių kūnai, kaip rašo laikraštis, buvo išvežioti į skirtingas kapines, neišskiriant nė tų, kuriose laidojami krikščionys. Leidinyje tvirtinama, kad sprendimas dėl nužudymo buvo priimtas centralizuotai, nors ir spontaniškai. Laikraščio darbuotojams pavyko gauti dokumentus su sulaikytųjų nuotraukomis, kuriuose nurodoma, kurie iš suimtųjų buvo patraukti baudžiamojon atsakomybėn.

„Novaja gazeta“ ypač akcentuoja tai, kad informaciją apie masinę egzekuciją patvirtina du šaltiniai – vienas iš Tardymo komiteto, o kitas – iš Čečėnijos vadovo administracijos. Vis dėlto publikacijos autoriai neatmeta ir tam tikros išlygos.

„Negalime tvirtinti, kad naktį iš sausio 25 į 26 dieną Čečėnijoje buvo įvykdyta net šios respublikos masteliu beprecedentės apimties jokiu teismo sprendimu nesankcionuota mirties bausmė“, – rašoma leidinyje.

Publikacijos autorių nuomone, šiuo atveju būtina inicijuoti baudžiamąjį procesą.

Pakomentavo Kremlius

Kremlius informaciją apie Čečėnijoje įvykdytą 27 asmenų nužudymą gavo ir į ją atsižvelgs. Kaip skelbia Rusijos televizijos kanalas „Dožd“, šį faktą patvirtino Rusijos prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

„Informacija žinoma, – pareiškė D. Peskovas, – tik neaišku, koks jos šaltinis.“ Išsamiau atstovas spaudai šio fakto nekomentavo.

D. Peskovas taip pat užsiminė, kad Kremliui žinoma ir tai, kad „Čečėnijos vidaus reikalų institucijos šią informacija neigia“.