Norvegijos pilietis praturtėjo įkopęs į trečią dešimtį, kai išrado saulės energiją naudojantį dėklą išmaniajam telefonui „iPhone“, kuria kraunamas telefonas, rašo CNN.

Norvegijos žiniasklaida praminė jį Norvegijos Marku Zuckerbergu. Šalies vyriausybės svetainėje netgi buvo įkeltas vaizdo reportažas, kuriame W. Ahmedas ir tuometinis jo verslo partneris susitikime su Norvegijos prekybos ir pramonės ministru pristato „iPhone“ dėklą.

Išgarsėjęs W. Ahmedas turėjo progos susitikti su Norvegijos princu ir princese, buvusiu JT generaliniu sekretoriumi Kofi Annanu, buvusiu JT ambasadoriumi Andrew Youngu, CNN įkūrėju Tedu Turneriu ir daugeliu kitų garsių asmenų.

W. Ahmedas buvo ne tik išradėjas. Jis teigia, kad jį netgi išrinko JAV prezidento Baracko Obamos 2012 m. rinkimų kampanijos pirmininku.

Tad kai praėjusią vasarą Ahmedas kreipėsi į kalifornietį investuotoją Toddą Weinbergą su pasiūlymu dėl Justino Bieberio koncertinio turo organizavimo Skandinavijoje, šiam nekilo abejonių. Tačiau verslo sandoris tarp W. Ahmedo ir T. Weinbergo baigėsi Holivudo filmo siužetą primenančia istorija.

Pernai vasarą T. Weinbergui paskambino draugas, gyvenantis Los Andžele ir turintis ryšių pramogų industrijoje: „Jis pasakė, kad pasitaikė proga padėti rasti pinigų investuotojui, kuris užpildytų spragą dabartiniame Justino Bieberio koncertiniame ture.“ Verslininkas, pasiturintis investuotojas į nekilnojamąjį turtą, susidomėjo, kaip tai padaryti.

Vadinamasis investuotojas buvo 22 m. W. Ahmedas, kuris teigė jau sumokėjęs 4,5 mln. dolerių (11,7 mln. Lt) J. Bieberio renginių organizavimo agentūrai „Scooter Braun Management“ už teisę suorganizuoti koncertinį turą Skandinavijoje po to, kai pradinis investuotojas laiku nesumokėjo pinigų.

W. Ahmedui reikėjo dar milijono dolerių (2,6 mln. Lt) turo koncertams. T. Weinbergo teigimu, W. Ahmedas sutartimi įsipareigoja sumokėti 10 mln. dolerių (26,1 mln. Lt). W. Ahmedo pateikta sutartis ir kiti dokumentai atrodė tikri, be to, jis netgi surengė konferencinį skambutį su „Scooter Braun Management“ nariu.

Tačiau prieš sudarydamas sandorį T. Weinbergas norėjo asmeniškai susitikti su W. Ahmedu.

Reklamuoti koncertams pasamdė netgi 2011 m. mis Suomiją Pią Pikarinen.

T. Weinbergas skyrė 860 tūkst. dolerių (2,2 mln. Lt) W. Ahmedui koncertams, ir 140 tūkst. dolerių (366,5 tūkst. Lt) „Karmic Management“ už interneto svetainės sukūrimą ir kitus sandorio punktus.

W. Ahmedas parašė T. Weinbergui, jog bankas patvirtino pinigų pervedimą ir pridūrė: „Esu rinkimų kampanijos Norvegijoje prezidentas, man ką tik paskambino iš prezidento B. Obamos rinkimų kampanijos, prašo šiandien atvykti į Čikagą, išskrendu.“

T. Weinbergas sunerimo, nes W. Ahmedas 10 dienų buvo nepasiekiamas. Paskui jis atsirado, atsiprašė, jog šventė Ramadaną, ir lyg niekur nieko ėmėsi darbų.

Tuo metu pasklido kalbos apie bilietus pardavinėjančios bendrovės problemas, o W. Ahmedas per Norvegijos nacionalinį radiją NRK gyrėsi savo Amerikoje pirktais batais ir drabužiais, už kuriuos paklojo 60 tūkst. Norvegijos kronų (27 tūkst. Lt).

Po savaitės W. Ahmedas vėl atskrido į JAV. T. Weinbergas sėdo į lėktuvą ir susitiko su juo Niujorke pavakarieniauti. Verslininką išgąsdino jo investuotojo nekonkretumas, bet galiausiai jis išgirdo, kad bilietai į J. Bieberio koncertinį turą Skandinavijoje jau parduoti. „Negalėjome tuo patikėti, – sakė T. Weinbergas. Tada įtarimai aprimo, bet W. Ahmedas pasidarė labai neramus ir sunkiai pasiekiamas.

T. Weinbergui trūko kantrybė, jis kreipėsi į FTB.

W. Ahmedas rugsėjo pabaigoje davė interviu Norvegijos radijui NRK, pozavo nuotraukoms, po to jis nusprendė dar kartą skristi į JAV. T. Weinbergas susirado jį San Fransiske ir pakvietė vakarienės. Jiedu sėdėjo netoli durų, T. Weinbergas slapčia įrašinėjo pokalbį FTB.

Dvi valandas Norvegijos Markas Zuckerbergas, garsenybė, išradėjas dėstė, kaip pasikeitė gyvenimas. Jis pareiškė, kad tėvai jo išsižadėjo ir dabar jis neteks namo ir netgi savo naujojo „Porsche“. Vaikinas teigė galvojąs pradėti gyvenimą Pakistane, kur jo dėdė turi nekilnojamojo turto verslą.

„Tačiau nuo galvos iki kojų jis buvo apsirengęs „Prada“ ir „Gucci“, – pabrėžė T. Weinbergas. – Jis atskrido pirma klase pasakyti man, kad žlugo. <...> Turėjo įžūlumo toliau man meluoti. Aš juo netikėjau, tik iš visų jėgų stengiausi neišsiduoti.“

Kitą dieną, 2012 m. rugsėjo 23 d., FTB sulaikė W. Ahmedą San Fransisko tarptautiniame oro uoste, jam dar nespėjus išskristi į Amsterdamą. Jis prisipažino FTB, kad visa jo veikla buvo sukčiavimas.
Pasirodo, W. Ahmedas sukūrė melagingą interneto svetainę, elektroninio pašto adresus, o konferenciniame skambutyje dalyvavo ne „Scooter Braun Management“ atstovas, o bičiulis iš Norvegijos.

Dabar W. Ahmedas nebesipuošia „Prada“ drabužiais, jis sulaikytas ir laukia birželio 11 d. paskirto teismo posėdžio Los Andžele. Jis prisipažino kaltas dėl sukčiavimo.

W. Ahmedas nesutiko duoti interviu CNN.

JAV Generalinė prokuratūra bei FTB nepateikė komentaro, nes W. Ahmedas dar nenuteistas.