"Daug metų (populistinė) Progreso partija tvirtino, kad gyventojams reikėtų suteikti daugiau įtakos. Šis pasiūlymas neturėtų nieko šokiruoti, - norvegų naujienų agentūra NTB citavo Progreso partijai priklausantį A. Anundseną. - Tačiau priklausydama vyriausybės koalicijai, Progreso partija laikosi mūsų susitarimo dėl bendradarbiavimo (su kitomis dešinės ir centro dešinės partijomis) ir neplanuoja referendumo šiuo klausimu".

Antradienį Progreso partijos, kuri nori apriboti atvykstančių imigrantų skaičių, atstovas imigracijos klausimais pareikalavo panašaus referendumo, kokį Šveicarija surengė praėjusį sekmadienį.

"Idėja dėl referendumo yra įdomi, ir Norvegija taip pat turėtų surengti referendumą dėl imigracijos. Esu visiškai užtikrintas, kad dauguma nori sugriežtinti politiką", - Norvegijos bulvariniam laikraščiui "Verdens Gang" sakė Mazyaras Keshvari.

Norvegija nėra Europos Sąjungos (ES) narė, tačiau priklauso Europos Ekonominei Erdvei ir Šengeno šalių zonai, todėl žmonės į šią šalį gali atvykti be didelių suvaržymų. Referendumai naftos turtingoje Norvegijoje yra kur kas retesnis politinis reiškinys nei Šveicarijoje, todėl norint jį surengti reikės kitų partijų palaikymo.

Sekmadienį Šveicarijos piliečiai referendume vos 50,3 proc. balsų dauguma nusprendė panaikinti nuostatą, suteikiančią ES šalių piliečiams tokias pačias įsidarbinimo teises kaip ir šveicarams. Šį žingsnį smarkiai sukritikavo Europos Komisija (EK), teigdama, kad ES gali peržiūrėti savo politiką Šveicarijos atžvilgiu.