Oslo nustatyta grupė APT29 jau buvo kaltinta kibernetiniu įsibrovimu į JAV rinkimų sistemą pernai.

„Devynios skirtingos elektroninio pašto paskyros atakuotos siekiant siuntinėti kenkėjiškus elektroninius laiškus iš patvirtintų šaltinių (angl. spear phishing)“, – sakė televizijos kanalo TV2 Arne Christianas Haugstoylas, Norvegijos žvalgybos tarnybos PST pareigūnas.

„Sunku sužinoti, kokiu tikslu“ surengta ši operacija, pažymėjo jis, bet pridūrė, kad Norvegija buvo perspėta apie ataką iš vienos sąjungininkų šalies.

Jis pavadino ATP 29 grupe, „susijusia su Rusijos valdžia“.

Laikraščio „Verdens Gang“ (VG) paklaustas PST atstovas Martinas Bernsenas sakė, kad „nėra pagrindo tikėti, jog per šią ataką buvo gauta slapta informacija“.

Be Užsienio reikalų ministerijos, kariuomenės ir PST, ta ataka, kurios data neatskleidžiama, taikytasi ir į Norvegijos radiacinės apsaugos agentūrą, vieną mokyklą bei Darbo partijos parlamentinę grupę; ši paprastai dominuojanti partija Norvegijoje dabar yra opozicijoje.

Parlamento rinkimai Norvegijoje numatyti rugsėjo 11 dieną, bet ryšio tarp dabartinių atakų ir rinkimų nenustatyta.

NATO narė Norvegija su savo kaimyne Rusija tradiciškai palaiko gerus santykius, bet įtampa atsirado dėl Rusijos veiksmų Ukrainoje.

Pastaraisiais metais Rusija vis dažniau rengia karines pratybas ir karinių laivų bei lėktuvų manevrus šalia Norvegijos.

Norvegija, kuri nėra ES narė, su Rusija turi 200 kilometrų sienos atkarpą Arktyje.

Trečiadienį ši Skandinavijos valstybė iškvietė Rusijos ambasadorių, kuriam pareiškė oficialų protestą dėl Maskvos sprendimo neišduoti vizų dviem žinomiems įstatymų leidėjams. Šį Maskvos sprendimą Oslas sukritikavo kaip „nepateisinamą“.

Maskvai nepatiko, kad Norvegijoje neseniai buvo dislokuota apie 300 JAV karių.