Įstatymą pasiūlė konstitucinių reikalų komitetas, kurį parėmė valdančioji ministro pirmininko Viktoro Orbano partija "Fidesz". Apie 8 mln. balso teisę turinčių Vengrijos gyventojų likus 15 dienų iki rinkimų, kurie turėtų vykti pirmoje 2014 metų pusėje, turės balsavimui užsiregistruoti internetu arba asmeniškai.

Užsienyje gyvenantys vengrai, įskaitant šimtus tūkstančių naujų rinkėjų, kuriems į valdžią 2010 metais atėjęs V. Orbanas suteikė dvigubą pilietybę, galės užsiregistruoti paštu. Vengrijoje gyvenantiems rinkėjams tokia galimybė nebus suteikiama.

Partija "Fidesz" teigia, kad registracijos reikia, nes 2014 metais gali būti daug naujų rinkėjų, ir tvirtina, kad ši reforma sustiprins demokratiją, nes paskatins žmones aktyviau dalyvauti rinkimuose.

Opozicijos partijos mano, kad nauja sistema, kuri po paskutinio balsavimo parlamente spalio 29 dieną bus įtraukta į Konstituciją, riboja rinkėjų teises. Socialistų partija kaltina "Fidesz" bandymu atimti balso teisę iš didelės opozicijos rinkėjų dalies. Kraštutinių dešiniųjų partija "Jobbik" pareiškė, kad rinkėjų registracija prieštarauja konstitucijai, o liberalų žaliųjų partija LMP tai pavadino karo paskelbimu rinkėjams.

Iki šiol Vengrijoje rinkėjai ateidami balsuoti turėjo atsinešti tik asmens dokumentus ir jų tapatybė buvo nustatoma pagal valstybinį registrą.

Apklausų bendrovė "Ipsos" praėjusį mėnesį atliko tyrimą ir teigia, kad dėl registracijos sumažės rinkėjų aktyvumas, nes ketvirtadalis balsuoti ketinusių apklaustųjų sakė, kad iš anksto nesiregistruos. Instituto "Political Capital" rinkimų sistemos ekspertas Robertas Laszlo sakė, kad registracija nepateisinamai stipriai apribos rinkėjų teises, nes nebus galimybės registruotis paštu. Anot eksperto, darbo bijantis netekti darbininkas neprašys laisvadienio, kad nuvyktų į kitą miestą užsiregistruoti rinkimams. Nauja tvarka labiausiai apribotų nedidelių miestų gyventojų ir neišsilavinusių žmonių galimybes balsuoti. Manoma, kad tai vienodai paveiks visų pagrindinių partijų elektoratą.