Rusijos pagrindinio opozicinio laikraščio „Novaja gazeta“ redaktorius D. Muratovas 2021 metų Nobelio taikos premiją gavo drauge su filipiniete Maria Ressa, už pastangas „apsaugoti raiškos laisvę“.

Per susirašinėjimo programėlę „Telegram“ D. Muratovas paskelbė, kad jis ir jo laikraštis nusprendė padovanoti auksinį medalį vienam fondui, padedančiam Ukrainos pabėgėliams.

„Prašome aukcionų, galinčių parduoti šį pasaulyje garsų apdovanojimą, susisiekti“, – parašė jis.

D. Muratovo teigimu, jis nori skirti medalį „taikiems pabėgėliams ir sužeistiems bei sergantiems vaikams, kuriems reikia skubaus gydymo“.

Savo pareiškime žurnalistas taip pat paragino nutraukti ugnį ir apsikeisti belaisviais, sugrąžinti žuvusiųjų palaikus, nustatyti humanitarinius koridorius ir teikti pagalbą.

Rusijai įsiveržus į Ukrainą „Novaja gazeta“ paskelbė, kad nepranešinės apie šiuos įvykius dėl naujo Rusijos įstatymo, reikalaujančio žiniasklaidos rusų veiksmus Ukrainoje vadinti „karine operacija“.

Šis drakoniškas įstatymas, draudžiantis skleisti „melagingą informaciją“ apie karą Ukrainoje, priimtas Maskvai nuo invazijos pradžios susidorojant su nepriklausoma žiniasklaida ir interneto platformomis.

Praėjusią savaitę „Novaja gazeta“ pirmajame puslapyje išspausdino valstybinės televizijos darbuotojos protesto per pagrindinę vakaro žinių laidą nuotrauką. Protestuotoja laikė plakatą su Rusijos veiksmus Ukrainoje smerkiančiais šūkiais, bet laikraščio nuotraukoje dalis plakato užrašų buvo užtušuoti.

„Novaja gazeta“ yra viena iš kelių dar likusių žiniasklaidos priemonių, skelbiančių Kremliaus pozicijai prieštaraujančias nuomones.

Nuo 2000 metų buvo nužudyti šeši šio laikraščio žurnalistai ir bendradarbiai, tarp jų tiriamosios žurnalistikos reporterė Ana Politkovskaja.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją