Ne vieną dešimtmetį Niujorko Katalikų bažnyčios organizuojamas smagus renginys suburia kandidatus į prezidento postą ir verslo bei politikos elitą, vakarienės metu atveriantį savo pinigines ir dosniai aukojantį labdarai. Tačiau šįmet dėl koronaviruso pandemijos suvaržymų nei D. Trumpo, nei J. Bideno tarp vakaro svečių nebuvo – buvo parodyti tik įrašyti jų vaizdo kreipimaisi, kuriuose nebuvo jokių aštrių replikų.

„Žinau, esama nusivylimo, kad ši vakarienė negali vykti įprastai, kad mes negalime visi drauge susėsti ir šiam vakarui atidėti politiką į šalį“, – savo kalboje sakė J. Bidenas, kuris yra katalikas.

„Dabar sudėtingas metas“, – sakė jis, kalbėdamas apie koronaviruso pandemiją, jau nusinešusią daugiau kaip 200 tūkst. amerikiečių gyvybių.

Po J. Bideno kreipimosi buvo parodytas D. Trumpo kalbos vaizdo įrašas. Jis buvo toks pat niūrus, tačiau jame nebuvo apsieita be politikos: D. Trumpas keliskart tiesiogiai kreipėsi į rinkėjus katalikus, ragindamas už jį atiduoti savo balsą.

„Tikiuosi, prisiminsite tai lapkričio 3-iąją“, – sakė D. Trumpas, tvirtinantis, kad jo dėka skirtas papildomas finansavimas katalikiškoms mokykloms.

Viešosios nuomonės apklausose J. Bidenas šiuo metu lenkia D. Trumpą, tačiau respublikonų prezidento kalbos, kad jis gali tapti masinio sukčiavimo per rinkimus auka, kursto nuogąstavimus, kad jis nepripažins balsavimo rezultatų ir nepaliks posto nesėkmės atveju.

Visgi niūrią vakaro atmosferą kiek praskaidrino Niujorko arkivyskupas kardinolas Timothy Nolanas, po J. Bideno ir D. Trumpo kalbų pašmaikštavęs: „Galbūt aš klystu, bet ar mes ką tik matėme gana taikų perdavimą – mikrofono perdavimą?“

Ši tradicinė vakarienė rengiama kasmet nuo praėjusio amžiaus 7-o dešimtmečio pagerbti velionio Niujorko gubernatoriaus demokrato Alfredo E. Smitho atminimą. 1928 metais jis tapo pirmuoju kataliku, kandidatavusiu į prezidento postą.

Kas ketverius metus šis renginys suteikia kandidatams į prezidentus progą padaryti pertrauką įtemptoje rinkimų kampanijoje ir vienam vakarui paskelbus paliaubas drauge pasirodyti ant scenos.