A. Cuomo nurodė, kad hospitalizuojamų žmonių ir pacientų, kuriems reikalingas dirbtinis plaučių vėdinimas, skaičiaus dinamika rodo, kad epidemijos kreivė „plokštėja“ ir kad jis rengia planą ekonomikos laipsniškam atgaivinimui.

„Manau, dabar galime pradėti judėti keliu į normalią padėtį“, – žurnalistams sakė gubernatorius.

Vis dėlto jis nurodė, kad labiausiai COVID-19 pandemijos paveiktoje Amerikos valstijoje per pastarąją parą mirė dar 671 šia liga užsikrėtęs žmogus, o bendras aukų skaičius išaugo iki 10 056.

Tačiau mirusiųjų per vieną parą skaičius buvo mažiausias Niujorko valstijoje nuo balandžio 5-osios. Iki šiol didžiausias skaičius buvo užfiksuotas praeitos savaitės ketvirtadienį, kai mirė 799 žmonės.

„Blogiausia jau praėjo, jeigu toliau išmaniai eisime į priekį“, – sakė A. Cuomo ir pridūrė, kad vėliau pirmadienį pasitars su kaimyninių valstijų gubernatoriais dėl galimo atsidarymo plano.

Pasak jo, grįžimas prie įprastos padėties būtų laipsniškas. Pirmiausiai gali būti iš naujo nustatyta, kurie darbuotojai yra būtini, taip pat reikėtų suintensyvinti testavimą, kad būtų patikimiau stebimas ligos plitimas.

„Nebus taip, kad pasuksime jungiklį, ir visi išeis iš savo namų, sės į automobilius, mojuos ir glėbesčiuosis vieni su kitais, o ekonomika užsives“, – pripažino A. Cuomo.

„Darykite tai atsargiai, lėtai, protingai“, – pridūrė jis.

A. Cuomo paragino niujorkiečius toliau laikytis socialinio atstumo taisyklių ir pabrėžė, kad „dvi ar trys dienos neapdairaus elgesio“ gali sugriauti kovos su pandemija pasiekimus.

Niujorko valstija greitai tapo COVID-19 protrūkio JAV pagrindiniu epicentru. Joje nuo šios ligos mirę žmonės sudaro beveik pusę visų šalies aukų, kurių, kaip skelbia Johnso Hopkinso universitetas, yra jau mažiausiai 22 150.