Niujorko meras Billas de Blasio antradienį paskelbė ekstremalią padėtį vienoje Bruklino dalyje ir nurodė skiepytis, kad būtų išvengta ligos protrūkio.

Miesto mero įsakymas liečia visus žmones, gyvenančius arba dirbančius keturiose šiaurės vakarinėje Bruklino dalyje esančio Viljamsbergo zonose, kur įsikūrusi žydų ultraortodoksų bendruomenė. Dauguma jos atstovų nesutinka skiepytis dėl religinių sumetimų.

„Atėjo metas griežtesnei pozicijai“, – per spaudos konferenciją pareiškė meras.

„Tai galima greitai pataisyti, – kalbėjo B. de Blasio. – Galime tai sustabdyti.“

„Tie, kurie negavo MMR skiepo (nuo tymų, kiaulytės ir raudonukės) arba neturi tam įrodymo, bus pripažinti padarę pažeidimą ir gali būti nubausti 1 tūkst. JAV dolerių (887 eurų) bauda“, – sakoma savivaldybės paskelbtame pranešime.

Miesto valdžia taip pat perspėjo, kad religinės mokyklos ješivos ir dienos centrai, aptarnaujantys vietos ortodoksų žydų bendruomenę, gali būti nubausti ar net uždaryti, jei ir toliau priims neskiepytus mokinius.

Kaip ir daugumoje JAV valstijų, Niujorke galioja tvarka, numatanti, kad mokyklinio amžiaus vaikai turi būti paskiepyti nuo tam tikrų ligų, tačiau iki šiol būdavo leidžiamos medicininiais ar religiniais pagrindais paremtos išimtys.

„Skiepai yra saugūs, veiksmingi ir gelbsti gyvybes“

Nuo spalio Niujorke buvo užfiksuoti 285 tymų atvejai. Nė vienas jų nesibaigė mirtimi, tačiau 21 pacientas pateko į ligoninę, o penki buvo gydomi intensyviosios priežiūros skyriuje.

„Raginu visus, ypač tuos, kurie gyvena paveiktose vietovėse, gauti MMR skiepus, kad apsaugotų savo vaikus, šeimas ir bendruomenes“, – pranešime pabrėžė B. de Blasio.

„Nekyla abejonių, kad skiepai yra saugūs, veiksmingi ir gelbsti gyvybes“, – pridūrė Niujorko meras.

Nors 2000-aisiais buvo oficialiai paskelbta, kad tymai Jungtinėse Valstijose išnyko, šiemet penkiose valstijose buvo nustatyti tymų protrūkiai, skelbia Ligų kontrolės ir prevencijos centrai.

Jau išnykusios itin užkrečiamos ligos atsinaujinimas siejamas su išsivysčiusiose šalyse populiarėjančiu skiepų priešininkų judėjimu. Pasaulio sveikatos organizacija šį judėjimą vadina viena svarbiausių pasaulinių grėsmių sveikatai.

Dauguma Niujorke tymais susirgusių žmonių buvo neskiepyti arba nevisiškai paskiepyti, nurodė miesto mero biuras.

Vadinamieji antivakserių judėjimai turi šalininkų visose Vakarų šalyse, tačiau itin smarkiai jų idėjos plinta JAV; jas taip pat kursto medicinos tyrimais nepagrįsta, socialiniuose tinkluose platinama informacija dėl tariamo ryšio tarp vakcinos nuo tymų ir autizmo.

Medikai savo ruožtu pabrėžia, kad skiepai yra saugūs ir reikalingi norint apsaugoti visuomenę nuo labai užkrečiamų ligų, tokių kaip tymai.

Tymai – ūminė, itin užkrečiama, per orą plintanti virusinė infekcija, kuri dažniausiai prasideda aukšta temperatūra, parausta akys ir bijo šviesos, vėliau atsiranda bėrimai bei tymams būdingos komplikacijos, kurios gali baigtis mirtimi.