Buvusių Šaltojo karo laikų priešininkių lyderiai antrojo susitikimo pradžioje paspaudė vienas kitam rankas. Pirmas istorinis jų susitikimas įvyko balandžio mėnesį Amerikos viršūnių susitikime Panamoje.

Liepą Jungtinės Valstijos ir Kuba, artimos kaimynės ir ilgametės priešininkės, atkūrė diplomatinius santykius, kurie buvo nutraukti pusę amžiaus.

JAV ir Kuba vėl atidarė savo ambasadas sostinėse ir šiuo metu bando spręsti likusius politinius nesutarimus, nors ekonominės sankcijos Kubai išlieka.

B.Obamos Baltieji rūmai pasisako už embargo panaikinimą, tačiau konservatoriai JAV Kongrese nėra linkę atleisti šiai komunistinei salai.

B.Obama, pirmadienį kalbėdamas JT Generalinėje Asamblėjoje, pareiškė esantis įsitikinęs, kad JAV Kongresas „neišvengiamai panaikins embargą, kurio daugiau nebeturi likti“, ir sulaukė susirinkusiųjų plojimų.

Jis pripažino, kad Vašingtono politika Kubos atžvilgiu „nepagerino Kubos žmonių gyvenimo“, bet pabrėžė, kad žmogaus teisės ir toliau kelia susirūpinimą santykiuose su Havana.

2006 metais Kubos valdymą iš brolio Fidelio perėmęs R.Castro pirmą kartą pasisakė iš Generalinės Asamblėjos tribūnos, praėjus kelioms valandoms po B.Obamos.

„Dabar prasideda ilgas ir sudėtingas santykių normalizavimo procesas, bet tai bus galima pasiekti tik užbaigus ekonominę, komercinę ir finansinę blokadą“, – kalbėjo jis.

Šeštadienį JT viršūnių susitikime R.Castro šį embargą pavadino „pagrindine kliūtimi“ jo šalies ekonominei plėtrai.

Kitą mėnesį JT Generalinė Asamblėja svarstys naują rezoliuciją, smerkiančią JAV embargą Kubai.

Nuo 1982 metų, kasmet, Asamblėja balsuoja tvirtindama rezoliuciją, kad Jungtinės Valstijos atšauktų embargą Kubai.

B. Obama: norint nugalėti džihadistus, Sirijai reikia naujo vadovo

JAV prezidentas Barackas Obama antradienį pareiškė, kad nugalėti „Islamo valstybės“ grupuotę Sirijoje įmanoma tik tuo atveju, jeigu Basharas al Assadas pasitrauks iš valdžios.

„Sirijoje, norint nugalėti „Islamo valstybę“, reikia naujo lyderio“, – kalbėjo B.Obama maždaug 100 vadovų susitikime kovos su terorizmu klausimais, Niujorke vykstant JT Generalinei Asamblėjai.

B.Obama taip pat pranešė, kad Nigerija, Tunisas ir Malaizija yra naujausios JAV vadovaujamos kovos su „Islamo valstybės“ grupuote koalicijos narės.

Daugiau nei 60 šalių, tarp jų ir arabų valstybės, bendradarbiaudamos rengia oro smūgius prieš „Islamo valstybės“ kovotojus, kurie kontroliuoja dideles teritorijas Irake ir Sirijoje.

Pasak B.Obamos, nugalėti „Islamo valstybę“ prireiks laiko, bet ilgainiui džihadistai pralaimės, nes jie negali pasiūlyti nieko, išskyrus mirtį ir kančias.