„222 politiniai kaliniai atvyksta į Vašingtoną, jie buvo išlaisvinti“, – socialinėje žiniasklaidoje pasidalintame vaizdo įraše sakė buvęs Nikaragvos ambasadorius Amerikos valstybių organizacijoje Arturo McFieldsas.

Ketvirtadienį JAV pasveikino šį Nikaragvos žingsnį ir sakė juos priimsiančios, tačiau pabrėžė, kad sprendimą „vienašališkai“ priėmė Managvos vyriausybė. Valstybės departamento atstovė sakė, kad JAV prisidėjo prie paleistųjų pervežimo į JAV.

Šiems laisvę atgavusiems Nikaragvos gyventojams bus leista likti JAV iš pradžių dvejus metus, sakė ji. Pasak Valstybės departamento, tarp 222 išlaisvintų kalinių yra vienas JAV pilietis. „Kai kurie šių asmenų daugelį metų praleido kalėjime, daugelis už tai, kad gynė pagrindines savo laisves, siaubingomis sąlygomis ir neturėdami teisės į teisingą procesą“, – sakė atstovė.

JAV ir Nikaragvos prezidento Danielio Ortegos santykiai smarkiai pablogėjo Vašingtonui paskelbus sankcijas kairiųjų veteranui už susidorojimą su opozicija.

2018 m. Nikaragvoje pratrūkus antivyriausybiniams protestams į kalėjimus buvo uždaryta šimtai žmonių, per žiaurų susidorojimą žuvo 355, daugiau nei 100 tūkst. pabėgo į tremtį. Prieš rinkimus 2021 m. buvo suimta dešimtys opozicijos veikėjų, įskaitant septynis kandidatus į prezidentus. Jie buvo apkaltinti pakertantys valstybę.

Jaunystėje D. Ortega buvo užkietėjęs marksistas, sandinistų judėjimo partizanas. Jis pirmą kartą atėjo į valdžią 1979 m., bet 1990-aisiai buvo nugalėtas, o 2007 m. grįžo į valdžią ir nuo to laiko valdo vis labiau autoritariškai, panaikinęs prezidento kadencijų ribojimus ir perėmęs kontrolę visose valstybės srityse.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją