„Per beveik keturias valandas trukusias kautynes nukovėme mažiausiai 59 banditus ir netekome septynių savo žmonių“, – trečiadienį kilusius susirėmimus apibūdino Dandžibgos kaimo gyventojas Bube Shehu.

Pranešama, kad aukų gali būti net daugiau: vienas vietos vyriausybės pareigūnas informavo, kad netoliese esančiame Danmarkės kaime buvo likviduoti dar 15 banditai.

B. Shehu žodžius patvirtino vienas Zamfaros valstijos karininkas, tačiau to dar nepadarė policija.

Prastėjanti saugumo padėtis šiaurės vakaruose, kur prezidentas Muhammadu Buhari turi daugiausiai šalininkų, yra vienas didžiausių iššūkių valstybės vadovui, siekiančiam antros kadencijos per šeštadienį vyksiančius rinkimus.

Regiono žemdirbių ir gyvulių augintojų bendruomenės vis dažniau tampa nusikalstamų gaujų, puolančių kaimus, vagiančių galvijus ir reikalaujančių išpirkos už pagrobtus gyventojus, taikiniais.

Vienas Danmarkės pareigūnas pareiškė, kad kaimiečiai nusivylė neadekvačiomis saugumo pajėgų priemonėmis ir buvo priversti patys spręsti šią problemą.

„Pats laikas žmonėms priešintis, o ne nusileisti jų kaimus puolantiems nusikaltėliams“, – su anonimiškumo sąlyga kalbėjo jis.

Dandžibga yra dažnai puolamas komercinis centras, esantis už 35 km į pietus nuo Zamfaros sostinės Gusau.

Dėl šių atakų gyventojai masiškai persikelia į Čafės miestelį ir net į M. Buhari gimtąją Kacinos valstiją, besiribojančią su Zamfara.

Pasak policijos, anksčiau šį mėnesį septynis kaimus Mados rajone užpuolę banditai nužudė 26 žmones.

Pernai liepą organizacija „Amnesty International“ pareiškė, kad Zamfaros valstija yra mažiausiai 371 žmogų 2018 metų pirmąjį pusmetį nužudžiusių ginkluotų plėšikų malonėje.

Gruodį vienas įtakingas Zamfaros genties vadas paragino valdžią leisti savisaugos būriams apsiginkluoti automatais, kad galėtų apsiginti nuo plėšikų.

Praėjusį mėnesį informacijos ministras Lai Mohammedas teigė, kad banditai buvo mobilizuoti, kad surengtų išpuolių ir „išprovokuotų didžiulį chaosą prieš, po rinkimų ir jų metu“.

Saugumas yra svarbus rinkimų kampanijos klausimas, kadangi M. Buhari 2015 metais žadėjo padaryti Nigeriją saugesnę bei užbaigti islamistų judėjimo „Boko Haram“ sukilimą.