Pastarosiomis savaitėmis Rusija suaktyvino atakas prieš Ukrainos elektrines.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis tviteryje spalio 18 d. pranešė, kad per pastarąsias aštuonias dienas Rusija sunaikino 30 procentų Ukrainos elektrinių ir „visoje šalyje sukėlė didžiulius elektros tiekimo sutrikimus“.

Po Rusijos atakų pirmadienį Ukrainos sostinės meras pranešė, kad Kyjive be vandens liko 80 proc. vartotojų, o 350 000 namų liko be elektros energijos.

Tuo metu ukrainiečių premjeras Denysas Šmyhalis informavo, kad dėl dronų ir raketų atakų be elektros liko „šimtai gyvenviečių“.

„Raketos ir dronai smogė dešimčiai regionų, kuriuose buvo apgadinta 18 objektų, dauguma jų susiję su energetika, – platformoje „Telegram“ rašė ministras pirmininkas.
„Šimtai gyvenviečių septyniuose Ukrainos regionuose liko be elektros“, – pridūrė jis.

Ukrainos kariuomenė platformoje „Telegram“ sakė, kad rusai pirmadienio rytą paleido per 50 raketų.

Rusijos valstybinės televizijos laidos segmente, kurį šeštadienį tviteryje paskelbė Julia Davis, „The Daily Beast“ apžvalgininkė ir „Russian Media Monitor“ įkūrėja, diskusijos nariai aptarinėjo pastarojo meto Rusijos nusitaikymą į Ukrainos energetikos infrastruktūrą. Tada sociologas Aleksejus Roščinas ėmė kritikuoti Rusijos veiksmus.


„Keli diskusijos dalyviai svaidė tiesos granatas į apstulbusius televizijos laidų vedėjus, pažiūrėkite, kaip tie pikti propagandistai užsipuolė dalyvį kuris teigė, kad naikindama infrastruktūrą Rusija kariauja žiaurų, sadistinį karą prieš civilius. Jis nebus pakviestas atgal“, – socialiniame tinkle rašė J. Davis.

„Nežinau, apie kokią teisingą pasaulio tvarką galime kalbėti, kai naikiname Ukrainos elektrines ir infrastruktūrą“, – sakė A. Roščinas.

„Jūsų kurį laiką čia nebuvo. Jo sieloje prisikaupė dalykų, – įsiterpė laidos vedėjas Andrejus Norkinas. – Jis sugalvojo mesti į aikštę šūdo gabalą.“

„Tai žiaurumas ir sadizmas, karas prieš civilius. Tai karas prieš žmones“, – tęsė A. Roščinas.

A. Norkinas dar kartą jį pertraukė: „Jūs verčiate mane paaiškinti visa tai, kas jums nesant buvo pasakyta mūsų studijoje per pastaruosius trejus, ketverius, penkerius metus.“

„Kaip pilietis, prisiimu atsakomybę, tačiau nepritariu Ukrainos elektrinių bombardavimui“, – atsakė A. Roščinas.

„Apsimeskime, kad išklausysime likusią jūsų manifesto dalį, ar dar turite pasakyti ką nors svarbaus?“ – paklausė A. Norkinas.

„Kai mes darome tokius dalykus, jų požiūris į mus yra visiškai suprantamas“, – apibendrino A. Roščinas.

„Tai ką jūs pareiškėte, niekam neįdomu“, – laidos svečiui pareiškė propagandistas.

Kitoje segmento dalyje kitas diskusijos dalyvis, politologas ir istorikas Aleksandras Sytinas, pareiškė, kad Rusija „pažeidė suverenios tautos teritorinį vientisumą“, kai vasario mėnesio pabaigoje įsiveržė į Ukrainą.

Kalbėdamas apie tai, ar antskrydžiai privers ukrainiečius pradėti derybas su Rusijos pareigūnais, jis pridūrė: „Tos suverenios tautos sienos, kurios buvo pažeistos – tai nebuvo Rusijos sienos. Ir viskas tuo pasakyta. Kol kas nesimato jokių ženklų, kad kas nors būtų pasirengęs siekti susitarimo su Rusija dėl apskritai bet ko.“

„O kaipgi krūva tų, kurie nori tarpininkauti?“ – paklausė A. Norkinas.

„Krūva tarpininkų kol kas tėra krūva ir nieko daugiau. Ukrainoje teritorijos atsisakymas vertinamas ne tik kaip neįmanomas, bet ir nesąžiningas“, – atsakė A. Sytinas ir pridūrė, jog „beprasmiška tikėtis, kad Ukrainos žmonės pasiduos, nes jie verčiami kepti šoninę virš žvakės“.

„Tai buvę sovietiniai žmonės. Atidedant į šalį geografiją, šitie buvę sovietiniai žmonės išgyveno Leningrado apgultį. Jie kupini neapykantos. Jiems tai yra jų Tėvynės karas. Taigi nei mūsų, nei jų tokiu būdu nepalauši“, – tęsė jis.

Diskusijos apie Rusijos vykdomą Ukrainos elektrinių naikinimą kyla tuo metu, kai Ukrainos pareigūnai išreiškė susirūpinimą, jog Rusijos kariai gali susprogdinti ir Zaporižės atominę elektrinę (ZNPP), o tai galimai sukeltų branduolinę katastrofą, skelbia „Newsweek“ .

„Visiškai tikėtina, kad atsitraukdamas priešas nuspręs imtis teroristinių išpuolių, detonuodamas gyvenamuosius rajonus, paversdamas laikinai okupuotas teritorijas išdeginta žeme, siekdamas pridaryti kritinės žalos infrastruktūrai“, – sakė Ukrainos brigados generolas Oleksijus Gromovas dienraščiui „Ukrainska Pravda“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)